„Strategija zaborava“: Šta kažu istoričari – da li treba ponovo slaviti 7. jul kao državni praznik?

Ostavite komentar


  1. A šta konkretno ima da slavimo? Nama u stvari niko nije još saopštio da je Srbija poražena u Drugom svetskom ratu. Teritorijalno je izašla skraćena za Staru Srbiju (današnju Severnu Makedoniju), izginulo par stotina hiljada ljudi, zemlja opljačkana i devastirana, na vlast došli komunisti. Oni su je naknadno još teritorijalno skratili za Kosovo i Metohiju i zamalo pa i Vojvodinu. I još da slavimo neku pobedu???

  2. Ilustracija, slika spomenika streljanim djacima u Kragujevcu, nije adekvatna za 07. juli. Treba da prestane zloupotreba sumarickih zrtava. Oni nisu bili borci, nego taoci streljani zbog glupe akcije „oslobodilaca“ i kasapljenja nemackih mrtvih vojnika.

  3. „…Ristanović smatra da bi zvučniji svakako bio dan oslobođenja Loznice od strane Veselina Misite i dela ravnogorskog pokreta…“
    Da,da to su ti „pravi“ antifašisti…
    Ali,eto „zlobnici“ bi rekli (pri tome predočili nepobitne dokaze) da se zapravo radi o Hitlerovim saveznicima koji su od svog „mentora“ dobili jasnu instrukciju da se bore i unište partizanski antifašistički pokret…
    Ali,eto,neka „nova“ istorija je „stupila na scenu“…

  4. Šta da slavimo? Početak bratoubilačkog rata, kad je baraba Žikica Jovanović ubio dva srpska žadarma? To bi voleli da slave ovi koji danas priželjkuju građanski rat.

  5. Taj dan je početak građanskog rata koji se mogao započeti agresijom nemačke na Jugoslaviju.Po završetku drugog svetskog rata(i pred njegov kraj) komunisti su ubijali ljude svog naroda.Ne samo jugosloveski nego i komunisti drugih nacija.

Ostavite komentar


Društvo

Naslovna strana

Naslovna strana za 23. jul 2024.
Galerija

Pretplati se i postani deo Kluba čitalaca Danasa

Klub čitalaca Danasa je zajednica pretplatnika na dnevni list Danas kojima je, pored ekskluzivnog pristupa novinama u PDF formatu veče pre nego što se štampano izdanje nađe na trafikama, dostupna i celokupna arhiva lista onlajn. Članska kartica obezbeđuje i preko 50 popusta naših partnera, kao i pozivnice za naše događaje i akcije.

Jelena Glušac, novinarka

Danas je važnije nego ikada braniti slobodu govora i kritičke misli. Zato čitam Danas.