Zrenjanin je narednih dana domaćin strip crtačima i ljubiteljima ove umetnosti na šestom po redu Festivalu stripa „Stripolis“. Ovogodišnje izdanje festivala biće u znaku ženske poetike u oblasti stripa, ilustracije i animacije, najavio je osnivač festivala „Stripolis“ i urednik istoimenog časopisa akademski slikar Branko Đukić.

Na ovom događaju svoje radove predstaviće Marina Milanović, ilustratorka i grafička dizajnerka iz Novog Sada, Marica Kicušić, ilustratorka, animatorka i grafičarka iz Vrnjačke Banje, Jelena Vasiljević, ilustratorka i strip crtačica iz Titela, Emma Fick, ilustratorka iz SAD i Mina Cvetinović, autorka vizuelnih efekata i animiranih filmova, docentkinja na Akademiji umetnosti UNS iz Novog Sada.

– Sve smo organizovali sa skromnim sredstvima a umetnici su još jednom pokazali veliku solidarnost. Zahvaljujući poklonima imaćemo u novom broju časopisa „Stripolis“ radove sjajnih autora, što nam puno znači. Mislim da su i festival i časopis stekli ugled u strip zajednici. Skrenuo bih pažnju ljubiteljima stripa da ih ove godine očekuju sjajne radionice animacije i to u oblasti strip motiona, strip efekta i ilustracije – navodi mr Branko Đukić.

U Kulturnom centru Zrenjanina od 17. do 19. septembra održava se veći deo sadržaja od kojih je značajan broj posvećen deci i mladima, dok će domaćini pojedinim promocijama biti i Pozorišni klub „Zeleno zvono“ i Izložbeni salon Istorijskog arhiva.

– Jedna smo od retkih ustanova kulture koja izdaje časopis posvećen stripu, Pozivamo decu i mlade da prate radionice koje će biti održane, jer su pripremljeni kreativni sadržaji – navodi direktor zrenjaninskog Kulturnog centra Goran Marinković.

Svečano otvaranje zakazano je za četvrtak u 19 časova, u holu Kulturnog centra, a program će se tokom tri dana festivala realizovati na više lokacija. Tokom održavanja festivala stripa održaće se promocija izdavačkih kuća: System comics, Čarobna knjiga, Besna Kobila, Komiko, Rosenkrantz, Omnibus, Makondo, S.K.C. Novi Sad, kao i popularna berza stripa. Festival „Stripolis“ su podržali Ministarstvo kulture, Pokrajinski sekretarijat za kulturu i javno informisanje AP Vojvodine i Grad Zrenjanin.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari