U okviru projekta Zlatni rudnik niške Organizacije za građansku inicijativu u Galeriji „Čedomir Krstić“ u Pirotu održana je virtuelna izložba pod nazivom Stripovi na kvadrat strip autora Aleksandra Rakezića koji je poznatiji kao Aleksandar Zograf. Aleksandar Zograf je prvi dobitnik nagrade „Desimir Tošić“ koju je ustanovio Službeni glasnik, a koja se dodeljuje za kolumnu u medijima.

Njegovi radovi od 2003. redovno se objavljuju u nedeljniku Vreme. Zograf je do sada u Srbiji objavio četiri strip albuma, dok je veći broj njegovih radova publikovan u inostranstvu.

– Nedavno se u izdanju Službenog glasnika pojavila moja knjiga Polovni svet koju nameravam da promovišem širom Srbije. Tako je došlo i do saradnje sa niškim OGI-jem. Stripove sam počeo da radim početkom devedesetih godina. Mislim da je svako vreme interesantno ukoliko želite da o tom vremenu ispričate priču. Imali smo nesreću da smo živeli u jednom krajnje uzbudljivom vremenu kakve su bile devedesete godine u Srbiji. Pokušao sam da nešto od toga pretvorim u strip. Zahvaljujući tome što sam u to vreme sarađivao sa nekim američkim izdavačima stripova, sav taj materijal je najpre objavljen u inostranstvu, a kasnije u nekim od naših časopisa. Strip je deo života svih nas. Strip koji radim u velikoj meri je autobiografski – kaže Zograf, koji radi i stvara u Pančevu.

Zograf kaže da njegova karijera išla nekako čudno, jer je više objavljivao u inostranstvu nego ovde.

– Od 2003. godine redovno svoje stripove objavljujem u Vremenu gde u svakom broju uradim po dve strane u boji. Zahvaljujući Vremenu na neki način sam se vratio svom izvorištu. Ima dosta stripova koji se najpre pojave u Vremenu, a kasnije u knjizi i u izdanjima za Francusku i Italiju – kaže Zograf.

Nagrada

Aleksandar Zograf je dobio nagradu „Desimir Tošić“ koja je ove godine prvi put dodeljena, a ustanovio ju je Službeni glasnik.

– To je nagrada je za kolumnu u medijima. Desila se jedna zanimljiva stvar da je prvi put strip nagrađen za kolumnu. Strip je možda prvi put kod nas prepoznat kao jedna vrsta novinarstva. Strip ima mnogo toga od književnosti, puno toga od vizuelnih medija, slikarstva i filma, ali svakako da se približava i puno žurnalistici. Bavi se stvarnošću, komentariše vreme. Strip jeste nešto drugo nego pre desetak godina. Danas je već normalno u periodici pročitati strip i videti slobodnije ilustracije. Mediji su sada mnogo otvoreniji za strip. Drago mi je zbog nagrade koja je podstrek i za druge da stripove objavljuju u medijima. Strip, dakle, nije više nešto što će se pojavljivati isključivo u magazinima i strip revijama, nego sve više u štampi – kaže Zograf.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari