U Pljevljima je u organizaciji NVO „Pljevaljski ženski prostor“ otvoren Centar za podršku roditeljima djece korisnika psihoaktivnih supstanci. Centar je odgovor na izražen problem zloupotrebe psihoaktivnih supstanci mladih i uočljivo nizak stepen angažovanja porodice u rješavanju problema nastalih usled zloupotrebe psihoaktivnih supstanci njenih članova.

Dvije su centralne aktivnosti projekta, rad savjetovališta (u kome rade: ljekar, neuropsihijatar, psiholog, specijalni pedagog, pravnik i volonteri) i seminar i serija edukacija i okruglih stolova. NVO „Pljevaljski ženski prostor“ poziva roditelje djece koja nisu zavisnici i roditelje djece koja su zavisnici da se uključe u rad Centra. Centar nudi roditeljima djece koja nisu zavisnici mogućnost da se kroz razgovore sa stručnjacima informišu i da preuzmu odgovornost prema svojoj djeci. Istovremeno Centar nudi roditeljima djece koja su zavisnici mogućnost da se osnaže, pomognu svojim članovima porodice, da se pokrenu na akciju, izađu iz izolacije i da zajedno sa svojom porodicom nađu mjesto u društvu.

NVO „Pljevaljski ženski prostor“ poziva vladine organizacije na saradnju sa Centrom i nevladine organizacije da svoje socijalne projekte realizuju u prostorijama Centra, koji sa savjetovalištem djeluje pod sloganom „Potražite pomoć i podršku kako bi mogli da pružite svom članu porodice pravu pomoć i podršku“. „Kao ženska organizacija držimo se toga da je porodica osnovna ćelija društva, pa smo krenuli sa tim da svi članovi porodice mogu da potraže pomoć u našem Centru“, za Sandžak Danas istakla je Fetija Kadić, predsjednica NVO „Pljevaljski ženski prostor“. Realizaciju projekta je omogucila Kooperativa holandskih fondacija za Centralnu i Istočnu Evropu, kroz Program socijalne tranzicije koji se sprovodi u partnerstvu sa Fondom za aktivno gradjanstvo – FAKT.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari