Stručnjaci: Korisnost vakcinacije dokazana pre 50 godina 1

Na inicijativu Lekarske komore Srbije, ugledni predstavnici državnih, naučnih, obrazovnih institucija i strukovnih komora u zdravstvenom sistemu Srbije potpisali su danas zajedničku Deklaraciju o podršci vakcinaciji, kojom šalju poruku da je to najefikasnija prevencija širenja zaraznih bolesti.

Lekarska komora Srbije smatra da je od velike važnosti da stručna javnost pošalje građanima jasnu i ujedinjenu poruku o značaju vakcinacije kao naučno potvrđene i najefikasnije mere u prevenciji širenja zaraznih bolesti, rekao je na konferenciji za novinare direktor Lekarske komore Srbije Milan Dinić.

On je istakao da sve institucije zdravstvenog sistema danas treba da potvrde „nešto što je pre 50 godina dokazano kao ispravno“.

Poražavajuće je što je poverenje kod građana u Srbiji danas poljuljano u tolikoj meri da smo, zbog značajnog pada u obuhvatu vakcinisane dece, suočeni sa epidemijom morbila i prinuđeni da u 21. veku ukazujemo na neophodnost i značaj imunizacije stanovništva za iskorenjivanje zaraznih bolesti, ukazao je on.

Dinić je izrazio nadu da će potpisivanjem deklaracije i zalaganjem za njene ciljeve, uspeti da se povrati poverenje građana u medicinska dostignuća i naučne činjenice.

U Deklaraciji o podršci vakcinaciji navodi se da su „imunizacija i vakcine jedno od najvećih dostignuća čovečanstva i da nijedna druga medicinska intervencija nije spasla veći broj života“.

U tekstu Deklaracije se navodi da plasiranje neproverenih informacija o štetnosti vakcinacije širi neopravdan strah kod roditelja, što je dovelo do alarmantnog pada u broju vakcinisane dece u Srbiji.

„Činjenica je da bi dalji pad u obuhvatu dece vakcinacijom doveo do značajnih posledica po zdravlje nacije i zato smatramo da je neophodno osigurati najširu javnu podršku vakcinaciji i kontinuirano raditi na edukaciji građana o ulozi i koristi imunizacije za zdravlje ljudi, kroz pružanje informacija zasnovanih na naučnim činjenicama“, tekst je Deklaracije.

Deklaraciju su potpisali: ministar zdravlja Srbije Zlatibor Lončar, ministarka bez portfelja zadužena za demografiju i populacionu politiku Slavica Đukić Dejanović, v.d. direktora Instituta za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut“ Verica Jovanović, predsednik Srpske akademije nauka i umetnosti Vladimir Kostić.

Rektor Univerziteta u Beogradu Vladimir Bumbaširević, dekan Medicinskog fakulteta u Beogradu Nebojša Lalić, predsednik Srpskog lekarskog društva Radoje Čolović, direktorka Farmaceutske komore Srbije Svetlana Stojkov, direktor Stomatološke komore Srbije Vitomir Konstantinović, direktorka Komore biohemičara Srbije Slavica Cimbaljević, direktorka Komore medicinskih sestara i zdravstvenih tehničara Srbije Radmila Ugrica.

Takođe i predsednik Upravnog odbora Komore zdravstvenih ustanova Srbije Georgios Konstantinidis i direktorka Asocijacije privatnih zdravstvenih ustanova i privatnih praksi Srbije Nataša Čorbić, dodaje se u saopštenju Lekarske komore.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari