Aleksandar VulinFoto: Beta/Miloš Miškov

Stručnjaci su kao skandaloznu ocenili izjavu potpredsednika Vlade Srbije Aleksandra Vulin da je kao ministar unutrašnjih poslova i direktor Bezbednosno-informativne agencije Sbije pravio spiskove onih kojima ne treba da bude dozvoljen ulazak u Srbiju, a ukazali su i da je to protivustavni akt, piše portal Insajder.

Vulin koji je i predsednik Pokreta socijalista (PS) je danas objavio da je te spiskove on pravio, „po zakonu i po savesti“, objavila je ta stranka.

On je time, kako je saošteno, ogovorio na „hajku“ navodno protiv predsednika Srbije Aleksandra Vučića jer je policija Srbije u nedelju zadržala na granici pevačicu iz Hrvatke Severinu Vučković.

Vulin je objavio i da žali što se nije više posvetio tim spiskovima, „jer vidi koliko ološa je nepravedno zaboravljeno“, a naveo da Vučića „o tome (spiskovima) nije bio pitan, niti je trebao da bude“.

Za direktora istraživanja u Beogradskom centru za bezbednosnu politiku (BCBP) Predraga Petrovića, Vulinova izjava je skandalozna.

„To je veoma skandalozna izjava, jer državne institucije treba da rade po zakonu, a ne po nečijem nahođenju i savesti, jer se to onda svodi na to da Vulin zabranjuje ulazak u zemlju ljudima koje on smatra ‘ološem’ ili… kako je neki političar glasao ili da li se njemu sviđa neko sviđa ili ne“, ocenio je Petrović za Insajder.

Dodao je da je to ujedno i odraz neuspele spoljne politike Srbije prema regionu.

„Jako loše posledice ostavlja sve to, posebno što se radi o osobama koje ni na koji način nisu neprihvatljiv bezbednosni rizik“, kazao je i dodao da „neko ko se bavi pevanjem ili glumom ne može da bude bezbednosni rizik“.

„Jako loša poruka se šalje državama i građanima iz kojih ti ljudi dolaze; šalje se poruka da vama zapravo nije stalo do pomirenja“, kazao je on.

Po rečima Petrovića, loša poruka se šalje i građanima Srbije: „Jednoj grupi građana se šalje poruka da je veoma opasno slobodno misliti i kritikovati sadašnju vlast, dok se njihovim pristalicama (vlasti) šalje poruka da sadašnja vlast čvrsto drži sve konce u rukama, jer njih sve to podseća na stara dobra vremena“.

Izvršni direktor Saveta za strateške politike Nikola Lunić je ocenio da je Vulin priznanjem da je pravio te spiskove „teško kompromitovao Srbiju i u svetu i kod njenih građana“.

Ocenio je da takvoj vrsti „protivustavnog delovanja i zloupotrebe položaja Srbija do sada nije svedočila“.

Po njegovim rečima, „za njega (Vulina) očigledno ne postoji Ustav Srbije, a posebno ne deo koji se odnosi na ljudska i manjinska prava i slobode“.

Lunić smatra i da je Vulin u dosadašnjem radu u kontinuitetu obesmišljavao Član 1. Ustava Srbije koji, kao je podsetio, „eksplicitno navodi da je Republika Srbija zasnovana na pripadnosti evropskim principima i vrednostima“.

„Osim toga, ustavno pravo na ličnu slobodu i bezbednost, slobodu kretanja, te na slobodu mišljenja i izražavanja Vulin verovatno tumači u skladu sa svojim političkim uverenjima, a ne kao obavezu koju su mu građani Srbije nametnuli putem ustavnih odredbi“,smatra Lunić.

On je objasio da nijedan zakon u Srbiji ne propisuje izradu takvih spiskova, jer bi „time bio u koliziji sa Ustavom“.

Lunić je pozdravio ukidanje spiskova u narednih nekoliko dana što je u ponedeljak najavio predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Lunić je za Insajder ukazeo da je zabrinjavajuće „jer očigledno neke važne stvari mogu da se rade i bez znanja vrha vlasti i bez odgovornosti“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari