Stručnjak za bezbednost: Nemoguće je organizovati „Banjsku“ bez znanja i odobrenja Radoičića 1Foto: EPA-EFE/GEORGI LICOVSKI

Ako naše bezbednosne službe nisu znale da se priprema incident na Kosovu onda su pale na ispitu, rekao je za N1 Srđan Hercigonja iz Beogradskog centra za bezbednosnu politiku.

Imajući u vidu istorijat događaja na Kosovu, prosto je neverovatno da se nešto ovakvog obima i tako blizu granice desi, kako je rekao je Đorđević, a da za to ne znaju određene bezbednosne strukture, makar ovde u Srbiji.

„Jedino pitanje je na kom nivou tih struktura se to znalo. Moje mišljenje je na osnovu informacija koje imam i imajući u vidu istoriju incidentata na Kosovu, teško je da se ovako nešto desi bez znanja naših struktura. A ukoliko nisu znale, onda je reč o ogromnom propustu i u tom slučaju bi morala da se utvrdi odgovornost. Utrđivanje odgovornosti nije ustavno ovlašćenje Aleksandra Vučića, međutim, pošto je on taj koji stalno inicira i traži odgovornosti, mogao je i u ovom slučaju da sugeriše Vladi da se pokrene postupak za utvrđivanje odgovornost. To je posao Vlade, a mi svih ovih dana nismo čuli ni od naših ministarstava ‘sile’ ni od predsednice Vlade šta su radili naši bezbednosni aparati“, rekao je Hercigonja u Danu uživo Hercigonja.

Komentarišući napadače u Banjskoj on je istakao da se oni mogu nazvati „nekom vrstom para-vojne, para-policijske ili para-partijske jedinice“ ako se utvrdi da je Milan Radoičić bio jedan od organizatora incidenta.

„I to je veoma značajno jer se onda upliće i taj politički element. A sve dokaze koje do sada imamo, i ako uzmemo u obzir njegovu ulogu na Kosovu, prosto je neverovatno da se tako nešto tamo organizuje bez njegovog znanja i odobravanja. Da, možemo reći da se radi o para-policijskim snagama, jer je on potpredsednik Srpske liste koja je jedini legitimni politički predstavnik Srba na Kosovu. I ako se utvrdi njihova umešanost, a ceo ovaj slučaj okarakterisan kao teroristički čin i u EU i SAD i u Velikoj Britanije, to će onda imati oybiljne konsekvence i u vezi sa pregovorima Beograda i Prištine. To znači da Srpska lista gubi legimitet kao sagovornik, jer ne možete pregovarati sa terorističkom organizacijom, a do čega može doći ako se utvrdi umešanost Radičića“, objasnio je Hercigonja.

On je naveo i da je to opasno jer se u tom slučaju, kako je rekao, stvara bezbednosni vakuum jer je Srpska lista zadužena za opštu bezbednosnu situaciju na severu Kosova „iz pozadine“.

„U slučaju njihovog eliminisanja, stvara se vakuum koji neko može da iskoristi i to mogu biti i Beograd i Priština, može doći do nasilja“, istako je on.

Komentarišući to da se KFOR nije mešao u oružani sukob Kosovske policije i napadača u Banjskoj, Hercigonja je istakao da je KFOR smatrao da na osnovu operativnih analiza nije potrebno da se meša.

„Angažovanje KFOR je u praksi sve manje kako se Policija kosova gradila. Jedino intevenišu kada je ozbiljno ugroženo stanovništvo, i tada isto to postoji određena vrsta dogovora i prakse. A praksa je u poslednje vreme da se ni KFOR ni EULEKS ne mešaju ako ne moraju. To znači da kosovska policija ima dovoljno kapaciteta da spreči dalje širenje nasilja. I u ovom incidentu, KFOR i EULEKS su sve vreme bili u komunikaciji sa policijom Kosova i na osnovu informacija koje su dobijali od nje smatrali su da nema potrebe da se umešaju. Doneli su odluku na osnovu operativnih analiza“, objasnio je Hercigonja.

Komentarišući ulogu Radoičića u Banjskoj on je rekao da ne postoji mogućnost da Radoičić bude isporučen Prištini, kao i da je on pred prištinskim institucijama već optužen za druge stvari, ali da je on sve vreme u Srbiji.

„On može odgovarati pred prištinskim institucijama samo ako se nešto drastično promeni u vezi sa podrškom koju ima iz Beograda“, zaključio je on.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari