Stručnjak za Danas: Ukrajinska nuklearka toliko daleko od Srbije da ni najcrnji scenario ne bi imao uticaja na nas

Ilija Plećaš: Nema razloga za zabrinutost od nuklearne katastrofe

Ostavite komentar


  1. Otprilike isto je udaljena kao Černobil tako da ovo „ništa ne može da se desi“ je malo ipak neistina.

  2. Možda nisam ekspert, ali mi još uvek funkcioniše memorija – nije li ta nuklearka prilično blizu Černobilja, iz kojeg su svojevremeno stizale ovamo radioaktivne čestice? Nego, šta Maja kaže u vezi sa time, zna li se šta?

  3. Neka je daleko od nas, ako se to desi izginuce silni ljudi… Mnogo mi je tuzno sto dva slovenska naroda opet ratuju i sto cemo se kako stvari stoje mi sloveni unistiti medjusobno…

  4. Kapacitet nuklearne elektrane u Zaporozju je 5,700 MW I udaljena je oko 1,900 km od Beograda. Kapacitet nuklearne elektrane u Cernobilu je bio 3,500 MW i udaljena je oko 1,500 km od Beograda. Oni koji nemaju kratku pamet se secaju da je nuklearni oblak nakon katastrofe dosao do Beograda. Kako strucnjak objasnjava da elektrana od 60% veceg kapaciteta i 400 km vece udaljenosti ne moze ugroziti Beograd u slucaju katastrofe. Tvrdnje da je nemoguce da dodje do katastrofe jer je Zaporozje elektrana mnogo sigurnija od Cernobiljske ne pije vodu jer nas iskustvo uci da je sve moguce, kao sto je i ova invazija na Ukrajinu bila do ne tako davno nemoguca.

  5. Da se podsetimo Plava planeta rotira oko ose u orbiti Snca ako znamo sta je sunce pri tom imamo Atmosferu i Strato sferu + Gsilu+ co2 gasnu ostecenu komponentu u tom smislu 600 700km npr. koliko ima do Odese je prostorno zanemarljiivo, CHE DA SVETLIMO kaoTESLINE Neonke

  6. tako je pos skriptum naravno da nema brige u neznaju je spas a bce carpem diam nadam se/////

  7. Kada su u pitanju posledice nuklearnih katastrofa, prostor širenja i delovanja jonizujućeg zračenja, kako čestičnog tako i elektromagnetnog-gama zračenja, verujem samo fizičarima sa smera nuklearne fizike. Profesor je po osnovnom obrazovanju tehnolog.

Ostavite komentar


Društvo

Naslovna strana

Naslovna strana za 16. avgust 2024.
Galerija

Pretplati se i postani deo Kluba čitalaca Danasa

Klub čitalaca Danasa je zajednica pretplatnika na dnevni list Danas kojima je, pored ekskluzivnog pristupa novinama u PDF formatu veče pre nego što se štampano izdanje nađe na trafikama, dostupna i celokupna arhiva lista onlajn. Članska kartica obezbeđuje i preko 50 popusta naših partnera, kao i pozivnice za naše događaje i akcije.

Marko Šelić Marčelo, pisac i muzičar

Čitam Danas zato što nisam od juče, a i vrlo sam zainteresovan za sutra.