Stručno vođenje kroz umetničku zbirku muzeja u Zrenjaninu 1Foto: muzej zrenjanin

Narodni muzej Zrenjanin organizuje stručno vođenje kroz umetničko odeljenje gde se nalaze dela primenjene i likovne umetnosti a povod je Svetski dan umetnosti.

Stručno vođenje kroz stalnu postavku Umetničkog odeljenja Narodnog muzeja Zrenjanin održaće se u petak, 15. aprila. Zainteresovani građani će se upoznati sa delima primenjene i likovne umetnosti, kao i sa znamenitim ličnostima iz umetničkog sveta koje su obeležile likovnu kulturu.

„Šetajući kroz deo stalne postavke Muzeja u kome su predstavljeni eksponati iz Zbirke primenjene umetnosti biće reči o stilovima kao što su secesija, bidermajer a pokušaćemo da rekonstruišemo građanski život u Velikom Bečkereku u 19. i početkom 20. veka. U odeljku koji reperezentuje dela iz Zbirke likovne umetnosti posetioci će se upoznati sa slikarstvom 18, 19. i 20. veka u srednjem Banatu sa posebnim akcentom na velikobečkerečke slikarske atelje“, najavljuje  Sanja Vrzić, viši kustos organizator muzejskih aktivnosti.

Kako objašnjava, biće predstavljeni autori poput Šerbana Popovića, Konstantina Danila, Uroša Predića, Vase Pomorišca, Tivadara Vanjeka, Zlate Markov-Baranji i drugih.

Umetničko odeljenje Narodnog muzeja Zrenjanin obuhvata dva segmenta, Zbirku likovne umetnosti i Zbirku primenjene umetnosti, a na prvom spratu stalne postavke takođe su predstavljeni i legati koje Muzej čuva.

Stručno vođenje će početi u 18 časova na prvom spratu Muzeja, a zainteresovane posetioce će kroz postavku voditi Ivana Arađan, kustos-istoričar umetnosti, koordinator Pedagoško-informativne službe.

Više vesti iz ovog grada čitajte na sledećem linku.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari