Iako su blokovi Termoelektrane Kostolac A godišnji plan proizvodnje ostvarili još polovinom oktobra, zbog slabog učinka proizvodnih jedinica u Termoelektrani Kostolac B, ukupno ostvarena proizvodnja električne energije u kostolačkim Termoelektranama manja je od planirane. Za proteklih 11 meseci, umesto planiranih četiri milijarde i 471 milion, blokovi kostolačkih Termoelektrana elektroenergetskom sistemu Srbije isporučili su četiri milijarde i 315,4 miliona kilovat – časova električne energije, što je za 3,5 procenata manje od plana za ovaj period.

U Termoelektrani Kostolac A, koja pored proizvodnje električne, isporučuje i toplotnu energiju za potrebe toplifikacionih sistema Kostolca i Požarevca, u pomenutom periodu proizvedeno je milijardu i 663, umesto planiranih milijardu i 293 miliona kilovat – časova električne energije, što je za 26,6 procenata više od plana Prebačaj plana u Termoelektrani Kostolac A od 370 miliona kilovat – časova, u mnogome će popraviti ukupni proizvodni bilans kostolačkih elektrana, koje bi ove godine prema utvrđenim planovima trebalo da proizvedu četiri milijarde i 916 miliona kilovat – časova električne energije. U istom periodu blokovi Termoelektrane Kostolac B elektroenergetskom sistemu Srbije isporučili su dve milijarde i 652, umesto planiranih tri milijarde i 178 miliona kilovat – časova. Drugim rečima, plan u ovoj Termoelektrani realizovan je sa svega 83,5 procenata i sasvim je izvesno, da će neočekivano slab učinak ovih elektrana ozbiljno uticati na ostvarenje godišnjeg plana proizvodnje električne energije u Privrednom društvu Termoelektrane i kopovi Kostolac.

– Osnovni razlog podbačaja u proizvodnji električne energije na blokovima Termoelektrane Kostolac B, svakako su nepredviđeni radovi na kapitalnom remontu bloka B-1, ali i brojni pogonski problemi do kojih je došlo posle kretanja bloka, kaže Zlatko Zakošek, direktor Termoelektrane Kostolac B i dodaje. Pomenuo bih prvenstveno oštećenja jednog broja lopatica na turbini niskog pritiska. Posle konsultacija sa firmom Alstom, imajući u vidu da bismo na isporuku novih lopatica, morali da čekamo nekoliko meseci, opredelili smo se da oštećene lopatice isečemo. Tu je i sanacija kućišta turbine, a i produžetak radova na modernizaciji sistema upravljanja blokom. Zbog predostrožnosti, kada smo uočili oštećenja na lopaticama, doneli smo odluku da pred kraj remonta na Jedinici, zaustavimo i drugi blok koji je ranije remontovan i da i na njemu proverimo stanje lopartica. Srećom na ovom bloku sve je bilo u redu. Posle ulaska bloka B-1 u pogon, sa određenim zakašnjenjem u odnosu na plan, određeni problemi pojavili su se i na generatoru, objašnjava Zakošek i kaže, da su to osnovni razlozi podbačaja u proizvodnji na ovim blokovima.

Blokovi Termoelektrane Kostolac B, posle pomenutih problema, posebno u periodu uhodavan ja, rade stabilno. Zalihe uglja na deponiji, veće su od 500 hiljada tona, što samo potvrđuje da će dalje angažovanje ovih proizvodnih jedinica ponajviše zavisiti od njihove pogonske spremnosti. Imajući u vidu do sad ostvarenu proizvodnju električne energije od dve milijarde i 652 miliona kilovat – časova na ovim blokovima, u Termoelektrani Kostolac B očekuju da u toku decembra proizvedu oko 350 miliona. Drugim rečima, i pored svojih napora koji se čine, ovogodišnja proizvodnja, najverovatnije neće premašiti tri milijarde kilovat – časova. Podbačaj od oko 500 miliona kilovat – časova, delimično će nadoknaditi blokovi u Termoelektrani Kostolac A, ali je izvesno da će proizvodnja na nivou Termoelektrana ove godine biti manja od planirane za nekoliko procenata, ali i od prošlogodišnje rekordne, kada su Termoelektrane elektroenergetskom sistemu Srbije isporučile preko pet milijardi kilovat – časova električne struje.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari