Na prostoru ,,Golo brdo’’ kod naselja Krivača (opština Golubac) postavljen je stub visine 65 metara za merenje jačine vetrova na ovim prostorima. Pored opštine Žagubica, ovaj projekat za merenje ruže i jačine vetrova počeo je da se realizuje i na području ove podunavske opštine. Posle godinu dana ispitivanja, ako se ustanove uslovi, počeće druga faza projekta na postavljanju oko 40 stubova sa vetrenjačama za proizvodnju električne energije. Radove na postavljanju stuba u Krivači izvela je firma ,,Ivekom-Elnedži’’ iz Žagubice, a kompletan projekat finansira japanska Micubiši-hejvi industrija.

– Prvo smo počeli sa ispitivanjem jačine vetra u opštini Žagubica gde smo postavili isti ovakav merni stub i ovde u Krivači. Ovu našu ideju i projekat podržalo je i rukovodstvo opštine Golubac tako što nam je ustupilo zemljište. Nadamo se da će posle godinu dana merenja rezultatiti biti pozitivni, i da ćemo početi sa drugom fazom projekta koji sadrži regulisanje imovinsko- pravnih odnosa, izgradnju infrastrukture i podnošenje zahteva za dobijanje energetske dozvole na osnovu Zakona o energetici. Radićemo i studiju zaštite životne sredine, i sve ostalo što je potrebno da se ova investicija i realizuje, kaže Krešimir Čaldić, predstavnik firme ,, Ilikom- Eneldži’’ iz Žagubice.

Znajući da je ovo područje poznato po stalnom duvanju i jačini vetrova, ovaj projekat predstavla značajnu investiciju i obostranu korist za investitora, meštane Krivače i ovu podunavsku opštinu.

– Ovo je prvi priojekat ove vrste na području naše opštine i nadamo se da će ovakvih projekata biti više, jer ta alternativna energija postaje sve interesatnija. Pored vetrova, ovde postoji i nekoliko vodotokova na osnovu kojih postoje i projekti za izgradnju malih hidrocentrala. Hajde da vidimo kakvi će rezultati ovog projekta biti, a nadam se da će biti povoljni, pa da krenemo u njegovu realizaciju. Ovo je od velike važnosti za ovaj deo Srbije, a posebno za opštinu Golubac, kaže potpresednik opštine Ljubiša Mišić.

Uporedo sa ispitivanjem jačine vetrova, radiće se i na pripremi izgradnje elektrane kapaciuteta 100 megavata kao i izgradnji infarstrukture i priključka na mrežu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari