U granatiranju centra Slavjanska ukrajinska vojska juče je usmrtila četiri osobe, od kojih jedno dete, prenela je agencija Itartas. Ukrajinski mediji izvestili su da su proruski aktivisti izveli žestok napad na aerodrom u Lugansku.

Portparolka gradonačelnika Slavjanska Stela Horoševa takođe je rekla da je vojska granatirala centar Slavjanska i dodala da je jedna granata eksplodirala blizu zgrade gradske vlade.

Portparolka je istakla da je komunikacija mobilnim telefonima otežana i da postoje ozbiljni problemi sa pijaćom vodom, preneo je RTS. „Vode imaju samo oni koji su napravili zalihe flaširane vode ili imaju svoje bunare“, dodala je portparolka. Kako je napomenula Horoševa, većina grada nema struju, a ukrajinska vojska noću koristi svetleće projektile.

Šef francuske diplomatije Loran Fabijus izjavio je juče da evropske zemlje nisu spremne da prime Ukrajinu u Evropsku uniju. „Ukrajinski predsednik Petro Porošenko je imao veoma proevropski govor, možda i previše jer zemlje EU nisu spremne da prime Ukrajinu u svoju uniju“, rekao je Fabijus komentarišući govor Porošenka na subotnjoj inauguraciji u Kijevu, prenosi Beta. Fabijus je rekao da većina zemalja EU ne podržava stav Porošenka da je sporazum Ukrajine o pridruživanju prva etapa te države za članstvo u EU. „Ukrajina je u Evropi i ta zemlja mora da ima dobre odnose i sa EU i s Rusijom“, rekao je francuski ministar.

Porošenko je u subotu rekao da će održati jedinstvo Ukrajine i da će tu bivšu sovjetsku republiku voditi ka EU. Ukrajinski predsednik je dodao da će, što je moguće brže, biti potpisan sporazum o pridruživanju, ocenivši da je to „prvi korak ka prijemu u EU“.

Fabijus je pozitivno ocenio sastanak Porošenka i ruskog predsednika Vladimira Putina u petak u Francuskoj i dodao da bi uskoro trebalo da počnu pregovori između ukrajinskih vlasti i proruskih aktivista o postizanju primirja u Ukrajini.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari