Studenti i drugu noć proveli u zgradi Rektorata, probudile ih detonacije 1foto (BETAPHOTO/DRAGAN GOJIĆ)

Članovi neformalne grupe Studenti protiv autoritarne vlasti (STAV) proveli su i drugu noć u blokadi zgrade Rektorata Univerziteta u Novom Sadu.

Kako je za Betu istakla jedna od aktivistkinja STAV-a Mila Pajić, noćas između 2 i 3 sata probudile su ih dve mini eksplozije, odnosno detonacije.

Kada su pozvali policiju ona ih je obavestila da su i u stanici čuli te detonacije, kao i u okolnim ulicama šireg centra.

„Policija je izašla na teren, ali mi i dalje ne znamo šta je to bilo“, dodala je Pajić.

Što se tiče blokade, dodaje da su jutros zaposleni u Rektoratu došli na posao i da su bili ljuti što im studenti ne dozvoljavaju da uđu.

„Mi smo se čuli jutros sa rektorom, koji nam je rekao da dolazi danas kineska delegacija, da imaju jako važne poslove, a mi smo rekli da ih neće moći ništa da rade dok se on ne pojavi i dok ne bude bio spreman da pregovara. On je rekao – u tom slučaju ništa“, navodi Pajić.

Studenti ipak očekuju da će rektor Dejan Madić sigurno doći da sa njima razgovara.

„Ostajemo ovde dok on ne dođe i dok se ne budemo dogovorili da dođe neko iz Studentskog parlamenta, pa da makar krenemo da rešavamo te naše zahteve“, rekla je ona.

Studenti su zgradu Rektorata Univerziteta u Novom Sadu blokirali u nedelju oko 21 čas i od tada nisu uspeli da uspostave kontakt sa predstavnicima Studentskog parlamenta.

„Juče smo ih zvali ceo dan, niko se nije javljao, pa ih od danas više ne zovemo. Ako hoće da dođu, doći će“, navela je ona.

Zvanično, niko od pomenutih – rektor, članovi izborne komisije i Studentski parlament, nije se javno izjašnjavao o blokadi i dešavanjima u Rektoratu.

Studenti blokiraju tu zgradu jer je za ponedeljak u njoj planirano održavanje izbora za Studentski parlament Filozofskog fakulteta, a oni tvrde da procedure ne dozvoljavaju da izbori budu sprovedeni van zgrade fakulteta.

Studenti okupljeni oko STAV-a u više navrata blokirali su izborni proces, zahtevajući da se promeni procedura izbora, jer smatraju da je aktuelni pravilnik restriktivan i favorizuje samo listu Saveza studenata.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari