(FOTO) Studenti koji blokiraju Rektorat izložili šaljive mimove o rektoru i studentskim predstavnicima 1foto (BETAPHOTO/DRAGAN GOJIĆ)

Studenti iz organizacije STAV (Studenti protiv autoritarne vlasti) organizovali su večeras u zgradi Rektorata Novosadskog univerziteta, čiji rad blokiraju od nedelje, 30. juna, izložbu šaljivih internetskih „mimova“, kojima se kritikuju rektor Dejan Madić i predsednica Studentskog parlamenta Ivana Macak.

Izložba je postavljena u holu Rektorata, uz puštanje klasične muzike, a studenti su objasnili da su njome otvorili „Rektorat fest“, u okviru kojeg će sutra biti prikazivani filmovi a prekosutra organizovan „Rektorat kviz“.

„Vrata Rektorata će biti zatvorena sve dok se ne ispune naši zahtevi, a do tada se treba zabaviti“, poručili su studenti.

Oni su dodali da i dalje očekuju početak pregovora sa Ivanom Macak o promeni pravilnika za izbore za Studentski parlament, kako bi i druge liste mogle da se kandiduju, a ne da monopol ima samo lista Saveza studenata.

Naveli su da očekuju da tim pregovorima prisustvuje i rektor Madić. Studenti spavaju u zgradi, a moto protesta je „Jedna lista nije izbor“.

Internetski „mim“ (meme) je sadržaj koji se brzo širi putem interneta, najčešće u obliku slike sa dodatim tekstom a ponekad i kao video sadržaj, koji je šaljiv, ironičan, parodičan, sarkastičan i predstavlja neku vrstu društvene, političke i druge kritike aktuelnih dešavanja.

Studenti su na zgradu Rektorata okačili i velike transparente na kojima je crnim slovima na belom platnu ispisano „Dejan Madić SNS rektor“ i „Ivana Macak, spavaš li mirno“.

Studentkinja Mila Pajić je rekla da su studenti „u pripravnosti“, jer su imali najave da rektor Madić priprema scenario njihovog izbacivanja iz zgrade Rektorata.

Blokada rada Rektorata je počela jer je za ponedeljak bilo planirano održavanje izbora za Studentski parlament Filozofskog fakulteta, što, kako su naveli iz STAV-a, nije legitimno jer Statut Filozofskog fakulteta i pravilnici podrazumevaju da se izbori mogu organizovati jedino u fakultetskoj zgradi.

Studenti iz organizacije STAV podneli su disciplinske prijave protiv predsednice Studentskog parlamenta Filozofskog fakulteta Ivane Macak i člana izborne komisije Aleksandra Gajića zbog fizičkog nasilja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari