Studenti koji blokiraju Rektorat Novosadskog univerziteta i rektor Madić imali nove pregovore: Ima li rezultata? 1foto (BETAPHOTO/DRAGAN GOJIĆ)

Studenti koji skoro dve nedelje blokraju Rektorat i rektor novosadskog Univerziteta Dejan Madić imali su danas nove pregovore, ali su oni završeni bez rezultata.

Prethodno je Madić sa još dvadesetak zaposlenih u Rektoratu došao do blokirane zgrade kako bi pokušao da uđe.

Madić i ostali su tom prilikom zahtevali da im studenti otvore, kako bi im se omogućio rad, piše portal 021.

Madić je pozvao i policiju da im asistira u slučaju da im se ne omogući da uđu. Jedna patrola policije došla je sat i po vremena nakon poziva, i tražila je prisutnima lične karte.

Međutim, kako su policajci naveli na licu mesta, postupanje u ovom slučaju nije u njihovoj nadležnosti.

On nije želeo da daje izjave za novinare.

Nezvanično, iz uprave Univerziteta za 021.rs kažu da zaposleni pokušavaju da se vrate, jer je narušeno redovno funkcionisanje ove ustanove, s obzirom da rade na projektima, izdavanju diploma, i slično.

Radnici obezbeđenja pocepali su neke od plakata koje su studenti širom zgrade polepili.

U prethodnim danima Madić je u nekoliko navrata tražio od obezbeđenja u Rektoratu da skine transparente, ali studenti to nisu dozvolili, nakon čega je dolazila i policija koja ih je legitimisala, ali bez skidanja natpisa.

Zgrada Rektorata blokirana je već 12 dana, a uprava Univerziteta i dalje ignoriše zahteve studenata da se obezbede regularni uslovi za izbore za Studentski parlament Filozofskog fakulteta.

Podsetimo da je blokada Rektorata počela jer je za prethodni ponedeljak bilo zakazano održavanje izbora za Studentski parlament Filozofskog fakulteta, što, kako su naveli iz STAV-a, nije legitimno jer Statut fakulteta i pravilnici podrazumevaju da se izbori mogu organizovati jedino u fakultetskoj zgradi.

Nakon jednog dana blokade, došao je rektor koji je imao oko dva sata razgovora sa studentima, i tada je s njegove strane bilo nagoveštaja da je spreman da posreduje u rešavanju spora oko izbora i da neće više biti pokušaja organizovanja glasanja u Rektoratu, ali je potom usledilo sedam dana tišine koja traje i dalje.

U međuvremenu, studenti su čuli od izvora sa Univerziteta da je rektor na sastanku sa dekanima najavio da će blokada biti prekinuta dovođenjem drugog obezbeđenja koje će ih isterati i da će učestvovati i policija, ali se to do sada nije dogodilo.

Studenti Filozofskog su do sada blokirali održavanje izbora dva puta u fakultetskoj zgradi, a ovo im je druga blokada izbora u zgradi Rektorata.

Studenti iz organizacije STAV podneli su do sada i disciplinske prijave protiv predsednice Studentskog parlamenta Filozofskog fakulteta Ivane Macak i člana izborne komisije Aleksandra Gajića zbog fizičkog nasilja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari