Studenti novosadskog FTN-a nagrađeni na prestižnom arhitektonskom konkursu: Osmislili kuću koja koristi samo prirodno svetlo 1Foto: FTN

Tokom prethodnog semestra, studenti druge godine osnovnih studija Arhitekture na novosadskog Fakulteta tehničkih nauka, osvojili su značajne nagrade na međunarodnom arhitektonskom konkursu pod nazivom „The Home of Shadows“.

Treću nagradu su osvojili Mladenka Đorić, Miroslav Lukić, Kristina Pajić, Aleksandar Tešić – rad „Shamash – The Shade Of The Sun“, dok su u uži izbor ušli Aleksa Marinkov, Dragana Kitanović, Aleksa Čuljak, Nikolina Paldrmić – rad „Garden Retreat“.

Studenti su se na takmičenje prijavili na inicijativu i pod mentorstvom prof. dr Višnje Žugić i asistenta Bojana Stojkovića, u okviru predmeta Arhitektonske tehnologije: Proces projektovanja.

Zadatak je bio osmisliti koncept stambenog objekta, čije se korišćenje oslanja isključivo na upotrebu prirodne svetlosti – dakle, bila je isključena svaka mogućnost oslanjanja na veštačke izvore.

Ova serija takmičenja ističe važnost prirodnog svetla u dizajnu doma, neophodnog za stvaranje udobnih, prijatnih i praktičnih okruženja.

– Za nas, arhitektura je medijum putem kojeg možemo izraziti svoju kreativnost, preoblikovati način na koji posmatramo svoju okolinu i testirati granice dizajna. Ona takođe oblikuje naš svet i služi kao pozadina za sva životna iskustva, zbog čega uloga arhitekte prevazilazi lični kreativni izraz. Ponekad sumnjamo u to koliko smo zaista napredovali kao arhitekte, a arhitektonska takmičenja mogu biti odlična prilika da preispitamo svoje znanje, vidimo koliko smo daleko stigli i shvatimo koliko još toga imamo da naučimo. Takođe bismo ohrabrili i druge studente da što više učestvuju u ovim takmičenjima, jer ona nude promenu perspektive i korak ka stvarnom profesionalnom svetu – izjavili su studenti nakon proglašenja pobednika.

Studenti novosadskog FTN-a nagrađeni na prestižnom arhitektonskom konkursu: Osmislili kuću koja koristi samo prirodno svetlo 2
Foto: FTN

Iza ovog kokursa stoji “Buildner”, vodeća svetska kuća koja se bavi organizacijom takmičenja iz domena arhitekture, specijalizovana za kreiranje i upravljanje konkursima, a arhitektama pruža platformu na kojoj mogu da pokažu inovacije i uključe se u globalnu zajednicu.

Buildner postoji više od decenije, a za to vreme organizovano je skoro 150 takmičenja. Svoje kompetencije koriste da podstaknu inovativne ideje koje pomeraju granice u arhitektonskom dizajnu, izazivajući tradicionalne norme i razvoj kreativnog razmišljanja.

“Ostvareni rezultati uticali su na rangiranje Fakulteta tehničkih nauka u Novom Sadu na Buildnerovoj rang listi univerziteta na prvo mesto svih univerziteta u Srbiji”, saopštavaju sa ovog fakulteta.

Više informacija iz Novog Sada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari