Studenti prava na DUNP traže smenu rektorke Zane Dolićanin 1Foto: N. Kočović

Studneti Departmana za pravne nauke Državnog univerziteta u Novom Pazaru (DUNP), uputili su otvoreno pismo ministarki prosvete Slavici Đukić – Dejanović, u kojem su zatražili aktivnije uključivanje u rešavanje problema na ovoj visokoškolskoj ustanovi i msenu rektorke Zane Dolićanin.

Naveli su da im je obećano da će da se radi na akreditaciji njihovog ali i drugoih departmana, ali obećanje nije ispunjeno i situacija je lošije od prethodnog.

“Usled lošeg odnosa uprave prema Departmanu za pravne nauke i njima lično, što su njihova javno data obrazloženja otkaza, Univerzitet je u poslednjih godinu dana napustio veliki broj kvalitetnih nastavnika“ – navodi se u otvorenm pismu ministarki Đukić – Dejanović. i ocenjuju da je problem sa akreditacijom „rezultat katastrofalne kadrovske politike koju vodi rektorka Dolićanin“.

Studenti prava su podsetili da su e povodom ovih problema, u prethodnom periodu, više puta oglašavali njihovi profesori.

„Problem i jeste što je javnost upoznata sa stanjem na Univerzitetu, ali niko ne oseća potrebu da na bilo koji naćin iskaže nezadovoljstvo zbog urušavanja jedne od najvažnijih obrazovnih institucija u regionu“ – napisali su srudneri prava DUNP.

Studenti Departmana za pravne nauke, ranije su podržali profesore, saradnike i članove sindikata „Nezavisnost“, koji su podigli glas zbog loše situacije na toj visokoškolskoj ustanovi „loša kadrovska politika, koja je dovela do oduzimanja akreditacija za tri studijska programa, nepotizam, pa, čak, i mobing“.

Krajem februara ove godine, kulminiralo je nezadovoljstvo zaposlenik i tada je sindikat „Nezavisnost“ održao protest upozorenja „zbog bahatog i diskriminatorskog odnosa poslodavaca, a posebno zbog degradirajućeg i protivpravnog odnosa prema članovima sindikata“. Saopštili su da je „njihov jedini cilj poštovanje zakona Srbije i konstruktivno pristupanje revidiranju i izmeni spornih odredbi u pravilnicima i Statutu DUNP“.

Istog dana Savet ove visoskoškolske ustanove odbacio je optužbe sindikata, jer su „neosnovane, uvredljive i omalovažavajuće“ i zaključio da je DUNP „potrebno smirivanje tenzija „da se ne bi nanosila šteta deci Novog Pazara, okoline i cele države“.

Studijski programi za Srpski jezik i književnost, Ekonomske i Pravne nauke, akreditaciju su izgubili prošle godine, neposredno pred prvi upisni rok.

DUNP je tada saopštio da u junskom upisnom roku neće primati brucoše na te smerove, ali „očekuju da do septembra bude završena reakreditacija“ i da „akreditacija zavisi od angažovanja nastavnika na tim programima“.

Akreditacije nema ni za narednu školsku godinu. U junu će biti ponuđeno 17 studijskih programa na prvoj godini osnovnih studija i opet se čeka septembar za upis brucoša na studije srpskog jezika i književnosti, prava i ekonomije. Tako je, opet. Rečeno za Danas.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari