Više hiljada studenata Univerziteta u Beogradu i još nekoliko gradova okupilo se juče oko 13 sati ispred Skupštine Srbije u znak protesta zbog presuda Haškog tribunala kojom su oslobođeni hrvatski generali Ante Gotovina, Mladen Markač i bivši komandant Oslobodilačke vojske Kosova Ramuš Haradinaj.

Zbog protesta bio je obustavljen saobraćaj u ulicama oko Doma Narodne skupštine. Studenti su od Skupštine Srbije zatražili da usvoji rezoluciju o osudi presuda Haškog tribunala, kao i pokretanje rasprave u Generalnoj skupštini UN o statusu Haškog suda, rekao je student prorektor BU Ivan Šašić. Studentima više beogradskih fakulteta u protestu su se pridružili i predstavnici univerziteta u Novom Sadu, Nišu, Kragujevcu i Kosovskoj Mitrovici.

Sa studentima Pravnog fakulteta na protest je došao ministar pravde i državne uprave Nikola Selaković, koji je objasnio da je na protest, osim kao radnik Pravnog fakulteta i bivši student, došao i kao građanin koga je zabolela nepravda koja u prethodnih 10-15 dana doživljava kulminaciju. „Ako ne dignemo glas, doživljavaćemo nepravdu sve više i više. Sve više ćemo imati žalbi na postupke Haškog tribunala koji su vođeni protiv državljana Srbije“, rekao je Selaković. Ministar je rekao da su Srbi u Haškom tribunalu osuđeni na 1.125 godina zatvora i da je 96,8 odsto osuđenika srpske nacionalnosti. „Ako je cilj Haškog tribunala bilo pomirenje, onda se to može samo nazvati: pomirenje Srba sa činjenicom da Srbi budu glavni krivci za sve što se dešavalo tokom devedesetih na Balkanskom poluostrvu“, kazao je Selaković.

Studenti su nosili transparente – „Haški sude, dokle više“, „Pravda je slepa“, „Sudije treba da sude po zakonu, a ne po nalogu“, kao i zastave Srbije, svojih fakulteta, i univerziteta. Njima su se ispred parlamenta pridružili i predstavnici organizacija „1389“ i „Obraz“. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari