Studenti sutra predaju rektorki peticiju od 11.000 potpisa za niže školarine

Ostavite komentar


  1. Ovo je stvarno bezobrazno koliko su podignute školarine a naročito specijalizacije i poslediplomske studije.
    Samo specijalizacije su poskupele 300 % a nemamo lekara specijalista.

  2. Dragi buduci akademci. Imate svu podrsku rektorke,ali ne dirajte u kasu. Ne ide to tako. Nije lepo

    1. Najbolje je ukinuti skole dok traje korona. Da ne rizikujemo zdravlje ljudi i dece.

  3. Studenti bi trebalo da malo „zavire“ u Evropu i svet kojima (bar po pričama) toliko teže, i neka se raspitaju za cene studija. „Besplatno“ studiranje na Zapadu u većini slučajeva imaju samo stipendisti, ali uz neke obaveze prema onome ko ih je stipendirao nakon završetka studija. Novac iz budžeta treba preusmeriti na besplatno školovanje za osnovne i srednje škole kao i za predškolske ustanove, a ko želi da studira neka plati, ili potpiše ugovor o stipendiranju.

    1. Austrija, Nemačka, skoro čitava Skandinavija, ceo istok Evrope, pola Francuske…. besplatni studiji za one koji prođu na budžet prilikom upisa i onkursa, kao i kod nas. Ne pričajte napamet. Niste inostranstvo ni videli.

      1. Pošto ste vi „videli“ inostranstvo, za razliku od mene, da vam objasnim. Nema „na budžetu“, a za „konkurse“ ste 100% u pravu. Samo što su „konkursom“ definisane i obaveze prema finansijeru (makar to bila i država) nakon završetka studija. Raspitajte se kod naših studenata u inostranstvu da li im je poznat izraz „na budžetu“ ili „studiranja za džabe“. Da je tako većina naših studenata bi na Zapadu studiralo „na budžetu“. Poenta je da ako te bilo ko školuje to moraš da vratiš. Da li kroz rad ili bilo koju drugu obavezu. Sa druge strane, postoje i fondacije koje finansiraju školovanje izuzetnih talenata u određenoj oblasti, bez ikakvih uslova po okončanju studija. To što vi mislite da je „na budžetu“ nije ništa drugo nego „besplatan ručak“ (ako ste upoznati sa tom izrekom).

      2. Besplatno studiranje ne postoji. Visoko obrazovanje se konkretno u Austriji finansira iz poreza koji plaćaju građani i „besplatno“ je za građane EU ne starije od 26 godina. Nema prijemnog ispita, ali uspeh na studijama je odgovornost studenta. Krevet u domu tamo košta najmanje 250 eura i traže se bankarske garancije roditelja. Građanima „trećih zemalja“ treba 10000 eura na računu koje će dokazati izvodom iz banke da bi uopšte bili uzeti u razmatranje. I B2 znanje nemačkog, a semestar je najmanje 700 eura i nema „budžeta“. Tako da, ako ministarstvo može da finansira samo budžetske studente, onda će samo takvi da studiraju – kao u inostranstvu.

        1. Objasnili ste bolje od mene, što kažu „u srž“. Poenta je – nema „džabe“ i „na budžetu“.

Ostavite komentar


Društvo

Naslovna strana

Naslovna strana za 5. jul 2024.
Galerija

Pretplati se i postani deo Kluba čitalaca Danasa

Klub čitalaca Danasa je zajednica pretplatnika na dnevni list Danas kojima je, pored ekskluzivnog pristupa novinama u PDF formatu veče pre nego što se štampano izdanje nađe na trafikama, dostupna i celokupna arhiva lista onlajn. Članska kartica obezbeđuje i preko 50 popusta naših partnera, kao i pozivnice za naše događaje i akcije.

Maja Nikolić, TV novinarka

List Danas je važniji nego ikada ranije. Kada ne bi bilo takvih novina, ne bismo ni znali kako prave novine treba da izgledaju.