Studentkinje poručuju: "Imenovanje Slaviše Orlovića za dekana neće proći" 1Foto: Jovana Stanković

Imenovanje Slaviše Orlovića za dekana Fakulteta političkih nauka (FPN) neće proći, jer su najproblematičnija stvar njegove kandidature prijave za seksualno uznemiranje studentkinja, saopštile su danas organizatorke protesta na FPN.

„Mi, kao studentkinje koje se pre svega bore za bezbedno i sigurno okruženje na fakultetu, ne želimo da ulazimo u bilo kakva politička previranja i zamena teza u vezi sa kandidaturom. Pre svega iz moralnih razloga nećemo dozvoliti da dekan postane neko protiv koga već dugi niz godina postoje prijave za seksualno uznemiravanje“, ukazuju organizatorke protesta i dodaju da veruju svojim koleginicama.

One u saopštenju podsećaju Savet fakulteta i profesora Orlovića, da on ne može da podnese ostavku na funkciju na koju nije izabran.

„Iako ga je Naučno-nastavno veće izglasalo na tu funkciju, ta odluka je ništavna i nema pravnu osnovu bez odobrenja Saveta fakulteta. Profesor Orlović nije imao većinu prilikom glasanja Saveta, tako da nije izabran na ovu poziciju“, tvrdi se u saopštenju.

Kažu i da „seksualno nasilje prevazilazi dnevnopolitička prepiranja i nećemo dozvoliti banalizaciju problema koji pogađa veliki broj žena“.

„Upravo zato smo se pobunile protiv relativizacije problema seksualnog nasilja na našem fakultetu“, zaključuju studentkinje FPN.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari