ODBLOKIRAN FILOZOFSKI FAKULTET U NOVOM SADUfoto BETAPHOTO/DRAGAN GOJIĆ

Profesori i asistenti sa Odseka za medijske studije Filozofskog fakulteta u Novom Sadu osudili su danas pretnje i uvrede koje su studentkinje tog odseka Doroteja Antić i Mila Pajić dobile putem društvenih mreža nakon što su javno podržale inicijativu za donošenje Rezolucije UN o Srebrenici i pozvali nadležne organe da ih zaštite.

„Odsek podseća da je trajni mir u regionu jedino moguć otvorenim dijalogom i suočavanjem sa prošlošću. Ovo podrazumeva i suprotstavljanje nasilju, poštovanje žrtava i suočavanje sa sudski utvrđenim činjenicama“, navodi se u saopštenju.

Podsetili su da su pretnje intenzivirane nakon što su studenti pružili podršku vanrednom profesoru sa tog odseka Dinku Gruhonjiću i stali u odbranu autonomije univerziteta.

„Članovi i članice akademske zajednice treba da budu slobodni da se, u okviru zakonskih i moralnih načela, angažuju oko važnih društvenih pitanja bez bojazni da će zbog iskazanih stavova trpeti uvrede i pretnje. Zato pozivamo nadležne organe da hitno reaguju i preduzmu odgovarajuće mere radi zaštite bezbednosti i integriteta svih članova naše zajednice“, piše u saopštenju.

Studentkinje Odseka za medijske studije Filozofskog fakulteta u Novom Sadu Mila Pajić i Doroteja Antić dobile su niz pretnji i teških uvreda od strane desničarskih ekstremista i šovinista.

One su agenciji Beta kazale da su pretnje usledile nakon što je Inicijativa mladih za ljudska prava u Srbiji na Instagramu prekjuče objavila video u kojem su naveli da mladi u Srbiji podržavaju mir, poštuju utvrđene činjenice i podržavaju predloženu Rezoluciju Generalne skupštine Ujedinjenih nacija o genocidu u Srebrenici.

Ekstremisti su javno objavili i broj mobilnog telefona Mile Pajić i od tada je proganjaju neprestanim pozivanjem i slanjem poruka.

Dodale su da je Inicijativa mladih za ljudska prava u Srbiji sve pretnje prijavila Tužlaštvu za visokotehnološki kriminal.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari