Konstituisan Studentski parlament FPN-a bez prisustva starih predstavnika 1Foto FoNet Marko Dragoslavić

Studentska koalicija koju čine studentske organizacije Fakulteta političkih nauka – Unija studenata socijalnog rada i Demokratska organizacija studenata (USSRxDEMOS) danas je samostalno, bez svojih kolega iz drugih orgnizacija koje su učestvovale na izborima, konstituisala Studentski parlament Univerziteta u Beogradu – Fakulteta političkih nauka (FPN), nakon održanih izbora u aprilu ove godine, naveli su oni u saopštenju.

Odlazeći predstavnici Studentskog parlamenta FPN-a iz studentskih organizacija Evropski studentski forum i Timska inicijativa mladih (ESFxTIM), prema članu 85. stav 5. Statuta Fakulteta političkih nauka imali su obavezu da konstitutivnu sednicu novog saziva održe prvog ponedeljka u oktobru, kazali su predstavnici koalicije USSRxDEMOS, ali taj poziv nikada nisu dobili.

„Međutim, 10. septembra studenti iz redova koalicije ESFxTIM doneli su odluku o promenama Pravilnika o izboru članova Studentskog parlamenta Univerziteta u Beogradu ‒ Fakulteta političkih nauka (u daljem tekstu: Pravilnik) i Poslovnika o radu Studentskog parlamenta Univerziteta u Beogradu ‒ Fakulteta političkih nauka (u daljem tekstu: Poslovnik). Ove odluke zavedene su i objavljene na sajtu Fakulteta 30. septembra, 20 dana nakon donošenja, odnosno nekoliko dana pred istek mandata članova pomenute koalicije i početak nove akademske godine“, piše u saopštenju.

Na osnovu mnogih izmenjenih članova Poslovnika i Pravilnika, sumnjaju da članovi Studentskog parlamenta u mandatu 2022/2024. imaju nameru da produže svoj mandat, pritom kršeći Statut Fakulteta, ali i Zakon o studentskom organizovanju.

„Ove izmene stvaraju ozbiljnu sumnju u legitimitet i mogućnost konstituisanja novog Studentskog parlamenta. Naš stav je da ovakve odluke direktno ugrožavaju izbornu volju studenata i narušavaju principe demokratskog odlučivanja. U krizi u kojoj se naš Fakultet
našao proteklih meseci, koja je proistekla iz izbora za dekana Fakulteta i u susret novim izborima, smatramo da je ovakva situacija zabrinjavajuća i nepotrebno produbljuje institucionalnu krizu“, naveli su oni.

Članovi prethodnog saziva Studentskog parlamenta su pred istek svog mandata zloupotrebili svoje pravo, ukazali su predstavnici USSRxDEMOS, jer su delovali protivno svrsi zbog koje je njihovo pravo i priznato.

Studentski parlament kao telo ima svoju autonomiju i pravo da svoj rad bliže uređuje samostalno, ali u ovom slučaju krše se sva demokratska i moralna načela, u senci autonomnog delovanja Studentskog parlamenta.

„Uzimajući u obzir sve navedeno, želimo da istaknemo da ne prihvatamo novi Poslovnik i Pravilnik, jer smatramo da nisu doneti na legitiman način i u korist studenata Fakulteta političkih nauka. Spremni smo da koristimo sve institucionalne i vaninstitucionalne metode kako bismo sačuvali izbor studenata koji su nam poverili svoj glas i izglasali nas kao legitimne studentske predstavnike“, piše u saopštenju.

Danas, 07.10.2024. godine, u znak otpora samostalno su konstituislali Studentski parlament, prema prethodno donetom Poslovniku koji nalaže da je za konstituisanje potrebna apsolutna većina, tj. 13 studentskih predstavnika od ukupnih 25, koju njihova koalicija ima.

„Naša koalicija obratila se upravi Fakulteta, zatraživši da preuzme sve neophodne korake i ispita legitimnost novih dokumenata koji uređuju rad Studentskog parlamenta, kako bi prava studenata bila zaštićena, a demokratsko funkcionisanje novog saziva Studentskog parlamenta garantovano“, navodi se u saopštenju predstavnika studenata koalicije USSRxDEMOS.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari