U kakvoj su vezi studentski predstavnici sa organizacijom koja deli pare za rad u kol centru SNS-a? 1Foto: CEROB/fb

Da je politika duboko zašla u studentsko organizovanje nije nova vest.

Ali da su najviši predstavnici studenata na Beogradskom univerzitetu povezani sa omladinskom organizacijom u čijem sedištu se isplaćuje novac za rad u kol centru Srpske napredne stranke u Beogradu, što je otkrio CINS, iznenađenje je i za profesore, ali i za same studente.

Svi sa kojima je Danas razgovarao o sprezi zvaničkih studentskih predstavnika sa aktulenom vlašću preko organizacije Centar za edukaciju i razvoj omladine Beograda (CEROB) ne znaju ništa.

Za njih je bilo iznenađujuće da je doskorašnja predsednica Studentskog parlamenta UB Ana Ćurić devojka koja se vidi na snimku CINS-a kako novinarki te redakcije isplaćuje novac kao dnevnicu za rad u kol centru, što tvrdi portal Nova.rs.

Novinari Nove prethodno su je snimili ispred sedišta firme Prointer gde se nalazi kol centar naprednjaka, ali je ona negirala da zna bilo šta o tome i rekla kako čeka drugaricu.

A čime se tačno CEROB bavi?

Centar za edukaciju i razvoj omladine Beograda (CEROB) je organizacija koja kroz realizaciju mnogobrojnih aktivnosti za cilj ima edukaciju, usmeravanje i usavršavanje mladih u različitim oblastima koje im mogu biti od velikog značaja u budućnosti, piše na njihovom sajtu.

„CEROB želi da pomogne mladima u profesionalnom razvoju, poboljšanju njihovog standarda i ostvarivanju društvene pozicije prema njihovom radnom i stvaralačkom potencijalu, ali i da na odgovoran i transparentan način skrene pažnju javnosti na aktuelne probleme mladih u Beogradu, Republici Srbiji i pomogne u njihovom rešavanju“, stoji u opisu rada ove omladinske organizacije koja se nalazi na istoj adresi, koju je novinarka CINS-a dobila kao mesto gde treba da dođe po dnevnicu.

O tome koliko je njihov rad transparentan svedoči činjenica da su posle otkrića o povezanosti sa SNS bez odgovora.

Na mobilni telefon CEROB-a, objavljen na njihovom sajtu, juče se niko nije javljao, a danas se čuje da je „osoba koju ste pozvali isključila telefon ili je privremeno nedostupna“.

Ana Ćurić, koja je i sada kao studentkinja Rudarsko-geološkog fakulteta, aktivna u studentskom organizovanju, ni juče, ni danas nije odgovorila na pozive i poruke novinarke Danasa, pa nismo uspeli da proverimo da li je i predsednica CEROB-a.

Ona, međutim, nije jedina čiji se angažman u studenskom organizovanju prepliće sa radom CEROB-a.

Mnogo interesantnija osoba je Ana Grčić, doskorašnja studentkinja prorektorka Univerziteta u Beogradu, koja je, prema informacijama dostupnim na Fejsbuk stranici CEROB-a iz februara prošle godine, potpredsednica te organizacije.

Našoj redakciji je potvrđeno da je Grčić na nedavnoj sednici Studentskog parlamenta izabrana ponovo za studentkinju prorektoriku, ali da njen izbor treba da potvrdi Savet UB.

U kakvoj su vezi studentski predstavnici sa organizacijom koja deli pare za rad u kol centru SNS-a? 2
Izvor: Univerzitet u Beogradu

Da li je upoznata sa tim da se u organizaciji u kojoj je prilično aktivna, što se može videti na fotografijama na FB stranici CEROB-a, deli novac za rad u kol centru SNS-a i praktično ugovara kupovina glasova, odgovor nismo dobili.

Ana Grčić juče nije odgovarala na poruku i poziv Danasa, a danas se u SMS poruci izvinila zbog toga i navela da je trenutno u obavezama koje mora da završi do kraja radnog vremena.

Zamolila je da joj u poruci napišemo pitanja, što smo i uradili, ali do objavljivanja ovog teksta odgovore nismo dobili.

Ni Margareta Smiljanić, predsednica Studentske konferencije univerziteta Srbije (SKONSU), već dva dana ne odgovara na naše molbe da pojasni svoj angažman u CEROB-u, budući da poslednje dostupe informacije svedoče da je na čelu Upravnog odbora.

Sve tri studentkinje do sada su se uvek javljale novinarki Danasa i sa njima je naša redakcija imala korektnu saradnju.

Pored njih još nekoliko aktuelnih studentskih predstavnika na Beogradskom univerzitetu ima funkcije u CEROB-u, a po fotografijama i objavama na FB profilu može se zaključiti da su u vrlo srdačnim odnosima sa najvišim državnim funkcionerima.

O tome svedoče fotografije sa ministrom finansija Sinišom Malim, ministarkom za brigu o porodici Darijom Kisić Tepavčević, državnom sekretarkom u Ministarstvu prosvete Marijanom Dukić Mijatović…

U objavama se može pročitati da sarađuju na brojnim projektima i učestvuju u akcijama koje organizuju sa različitim državnim organima, a koliko su novca za te aktivnosti prihodovali nije poznato.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari