Povećanjem broja automobila u gradu, neizostavno se nameće pitanje regulisanje saobraćaja na najfrekventnijim gradskim raskrsnicama. Lokalna uprava u Pljevljima je uradila Studiju regulacije saobraćaja u opštini Pljevlja, sa osvrtom na gradsko područje.

Iz opštinskog Sekretarijata za uređenje prostora je saopšteno da je Studija trenutno na reviziji, a nakon njenog usvajanja pristupiće se izradi projekta regulacije saobraćaja. Sekretar Sekretarijata za uređenje prostora Dragan Šubarić je rekao da će projekat pokazati da li su na raskrsnicama potrebni semafori, ili je saobraćaj na njima potrebno regulisati na druge načine. On je istakao da su stručnjaci koji rade Studiju, nedavno mjerili protok saobraćaja na 11 raskrsnica u gradu i od dobijenih rezultata zavisiće hoće li biti potrebno postavljanje semafora. Ukoliko bi se pokazala potreba za semaforima, Opština bi u narednom periodu pristupila realizaciji tog projekta.

Šubarić je istakao da je postavljanje semafora skup projekat i da je to jedan od glavnih razloga zbog kojeg on nije ranije realizovan. Ranije instalacije se ne bi mogle iskoristiti, jer su većinom iskidane i u njih je ušla voda, a ponovno postavljanje zahtijeva ponovno prekopavanje ulica i trotoara, kao i druge prateće poslove. Semafori u Pljevljima su postavljeni 1982. godine, u okviru akcije uljepšavanja grada, pred dolazak tadašnjeg italijanskog predsjednika Sandra Pertinija. Nebrigom lokalne vlasti su nakon svega od dvije godine prestali da rade, a poslednji ostaci semafora su uklonjeni prije nekoliko godina. Jedan broj nevladinih organizacija je nedavno pokrenuo pitanje o ponovnom postavljanju semafora u gradu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari