Studije o recepciji antike 1

Johan Joahim Vinkelman (1717-1768) važi za osnivača moderne arheologije i istorije umetnosti.

Vinkelmanov 300. rođendan zaokružen je 2017, kao i 250. godišnjica njegove smrti – 2018.

Vinkelmanovo delovanje nerazdvojivo je vezano za večni grad, pre svega njegovojim spisima o kulturi renesanse iz zajedničkog nasleđa antike. Bavljenjem i kritikom engleskog i francuskog prosvetiteljstva i teorije umetnosti kroz neposredan dijalog sa rimskim spomenicima, razvio je svoj uticaj u celokupnoj Evropi, čak do Rusije i svakad u kontekstu i kroz razmenu sa dotičnom kulturnim sadržajima i okvirima.

Rimski muzej Casa di Goethe, Nemački arheološki institut u Rimu i Census of Antique Works of Art and Architecture Known in the Renaissance pri Humbolt univerzitetu u Berlinu, godine 2017. i 2018. upriličili su ciklus predavanja renomiranih naučnika iz celokupnog evropskog akademskog prostora čija je specijalnost Vinkelmanovo delo i njegova recepcija.

Ta predavanja nedavno su objavljena u seriji Studien zur Rezeption der Antike, kao svedočanstvo o Vinkelmanovom enormnom uticaju na celokupnu kulturu Evrope. Knjigu Johan Joahim Vinkelman (1717-1768): Evropski fenomen recepcije.

Studije o recepciji antike, sveska 15, u izdavačkoj koprodukciji, objavili su ove godine Berlinsko-brandenburška akademija nauka, Humbolt univerzitet u Berlinu, Vinkelmanovo društvo u Stendalu i Vinkelmanov institut pri Humbolt univerzitetu u Berlinu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari