Dunav, Sava i Tisa su u porastu, dok je Tamiš u opadanju. Vodostaji ovih reka su visoki, ali su još u granicama normale za ovo doba godine. Uz to, za ovaj vikend meteorolozi predviđaju oblačno, ali relativno toplo vreme, pa je ribolov pravi izbor za aktivan odmor i prikupljanje energije za predstojeće slave, te novogodišnje i božićne praznike.

Dunav, Sava i Tisa su u porastu, dok je Tamiš u opadanju. Vodostaji ovih reka su visoki, ali su još u granicama normale za ovo doba godine. Uz to, za ovaj vikend meteorolozi predviđaju oblačno, ali relativno toplo vreme, pa je ribolov pravi izbor za aktivan odmor i prikupljanje energije za predstojeće slave, te novogodišnje i božićne praznike… Bistro!
Dakle, visoki vodostaj reka i njihov svakodnevni blag porast uslovili su pojačanu aktivnost smuđa. Tako je u okolini Apatina, na Dunavu, u panjevima, lovljen smuđ, podjednako dobro s obale na otežane tvistere i šedove jarkih boja kao i na dubokoroneće voblere, ili, iz čamca, „muvanjem“ belog kedera ili peša, dok se po barama i dunavcima pecala štuka (na kedera), a na glistu i kukuruz šećerac babuška i poneki šaran. I u okolini Novog Sada solidno prolaze smuđaroši pecajući oko Štranda, Žeželjevog mosta ili s petrovaradinske strane, gde je čak bilo i ulova lepih primeraka, mada je većina u okviru mere „kafanske porcije“, odnosno nešto iznad dozvoljene veličine ulova, pa bi ih trebalo vraćati u vodu. Na ovim terenima bilo je i ulova sitnije bele ribe (bodorke, crvenperke i bandara) koji su uzimali standardne mamce, dok je štuka potpuno prestala da uzima varalice, ali se zato dobijala na dubinku uz pomoć kederovane bodorke ili babuške. I nizvodno, kod Beške, Krčedina, Slankamena i Surduka lovi se samo smuđ, na parče, sitnog kedera ili muvanjem. Bilo je i kapitalnih primeraka koji su dostizali impozantne razmere, ali je zato sva ostala riba u potpunoj apstinenciji. Za to vreme, na Velikom bačkom kanalu uspešno se lovi bela riba na crviće ili na valjak, dok se na sitnijeg kedera zaletao smuđ i poneka štuka. Na Mrtvoj Tisi kod Martonoša se sporadično lovio šaran, najbolje na mladi kukuruz, a bilo je i deverike i cverglana. Kod Sivca, na Velikom bačkom kanalu love na crviće deveriku i bodorku, dok se na kedera lovila sitnija štuka i krupniji bandar.
I na Dunavu od Karlovačkih vinograda do Beške riba je nešto slabije radila. Uglavnom je lovljena bela riba, na plovak uz standardne mamce. Najposećeniji su ipak bili Maradičko i Jarkovačko jezero gde se pecao šaran, te babuška i crvenperka, a bilo je i sporadičnih ulova amura i štuke „kilašice“. Štuka se na leptiraste varalice i sitnije voblere povremeno lovila na Arkanju, naročito u delu Okruglice, dok se u Koviljskom šlajzu pecala babuška i sitniji šaran, a na Pincovoj bari, na kedera štuka, te na hlebni valjak i glistu babuška i cverglan, a na kukuruz šećerac – šaran. I u okolini Grocke, Brestovca i Smedereva, ali i Golupca i Kladova love smuđa, ali i belu ribu, dok niko od ribolovaca nije uspeo da prevari šarana. Međutim, uz samu obalu, u pojasima gde još ima trave, bilo na varalice bilo na živog kedera pecala se štuka, dok se na sitnog kedera, parče ili snop crvene gliste povremeno javljao manić. I na Dunavu u okolini Vršca lovi se smuđ, dok se na kedera na Neri lovila krupna štuka kao i deverika i bodorka. Kod Kovina se solidno lovi smuđ, a pri apetitu je i manić koga love na snop glista, džigericu ili riblji filet. Za to vreme na Kovinskom dunavcu, Crnoj bari ili Deliblatskom jezeru lepo radi štuka na kedera.
Tisa je u okolini Zrenjanina i Titela takođe interesantna ribolovcima, jer su babuška i bela riba bile pri apetitu, ali je šaran slabo radio, dok je štuka sporadično uzimala kedera, ali su zato primerci ove ribe bili kapitalni.
I u okolini Beograda, na Fenčkoj bari, ribolovci odlično prolaze u lovu babuške, na hleb i parče crne gliste, dok je na Savi, naročito u vreme porasta vodostaja, solidno radio smuđ, manić i sitniji šaran, a u vreme kiše i tmurnog vremena ponekad je na snop glista dolazio sitniji som. Pecali su ga na terenima oko Progara, Boljevaca i iznad Ostružničkog mosta, dok su ispod samog mosta, ribolovci iz čamca, u nanosu granja, pecali, u ranim jutarnjim satima, ili pred mrak, smuđa i manića (na parče i kedera), a u toku dana, na stari kuvani kukuruz ili „Cukk“ – šarana. Bilo je i ulova sitnije štuke na veštačke mamce, ali i na kedera.
Inače, na Tamišu je sve u znaku štuke. Lovila se na kederovanu babušku ili bodorku, na dubinku, a povremeno i na varalicu ili muvanjem kedera, uz granje ili iz čamca. Na tamiškim terenima kod sefkerinskog mosta, Jabučkog rita i Pančeva, ribolovci solidno prolaze u lovu štuke i sitnijeg bucova, ali i bodorke, bandara i manića, a slično je bilo i na terenima oko Boke, Tomaševca, Sakula i Barande gde se pored štuke pecala i sitna bela riba, pre svega bodorka i deverika, ali se sve češće lovi i manić. I na tamiškim terenima oko Opova love belu ribu (naročito babušku i deveriku, na kukuruz šećerac i kuvanu pšenicu), a bilo je ulova i sitnijeg šarana i krupnije štuke na kedera, ili srednjeroneće varalice.
Alternativa za Tamiš može vam biti Sava, naročito na potezu od Šida do ušća Bosuta u Savu, na kojoj se pomamio sitniji smuđ i krupan bucov koga love na srednjeroneće voblere.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari