Evropska unija i Crna Gora potpisale su juče Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju, što su čelnici EU ocenili kao ključni korak za snaženje odnosa i integraciju Crne Gore u evropske strukture. Sporazum je u ime Crne Gore potpisao premijer Željko Šturanović, a u ime EU predsedavajući Saveta Unije Luis Amada i komesar za proširenje Oli Ren.

Evropska unija i Crna Gora potpisale su juče Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju, što su čelnici EU ocenili kao ključni korak za snaženje odnosa i integraciju Crne Gore u evropske strukture. Sporazum je u ime Crne Gore potpisao premijer Željko Šturanović, a u ime EU predsedavajući Saveta Unije Luis Amada i komesar za proširenje Oli Ren. Ceremoniju potpisivanja direktno su prenosili pojedini podgorički elektronski mediji. Sporazum je potpisan u Luksemburgu, na margini zasedanja šefova diplomatija EU.

Reakcije crnogorske opozicije

Podgorica – Narodna stranka pozdravila je potpisivanje Sporazuma ocjenjujući da je Crna Gora, poslije velikih obećanja Vlade i sa gotovo godinu zakašnjenja, konačno potpisala ugovor kojim je preuzela i ogromne obaveze. Ta stranka očekuje da će „nadležni organi konačno u proces evropskih integracija uključiti opoziciju i dio nevladinog sektora“, koji su do sada „držani na bezbjednoj udaljenosti, isključivo zbog političke promocije predstavnika vladajuće partije“.

Lider Pokreta za za promjene Nebojša Medojević izjavio je da Crna Gora ne bi potpisala Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju da nije dogovoreno da novi ustav bude usvojen u Skupštini dvotrećinskom većinom. Medojević je rekao da je saopštenjem Savjeta ministara EU zvanično potvrđeno da je usvajanje ustava u crnogorskom parlamentu bio uslov za potpisivanje Sporazuma. „Danas je za nas praznik“, kazao je Medojević, napominjući da je to značajnim dijelom i rezultat političkog djelovanja PZP-a, Albanske alternative i Bošnjačke stranke.

Komesar Ren je rekao da očekuje da vlasti Crne Gore sprovedu sve nužne reforme koje proističu iz Sporazuma, istakavši da je to podstrek i za ostale zemlje zapadnog Balkana na putu stabilizacije i pridruživanja. To je i dokaz, naglasio je, da se EU drži obećanja da zemlje regiona imaju evropsku perspektivu.
– Želeo bih da čestitam narodu i vlastima Crne Gore za naporan rad koji je doveo do ovog rezultata. Sada je od suštinske važnosti fokusirati se na implementaciju ovog sporazuma, da se sprovode reforme i poštuju obaveze sporazuma. Adekvatna implementacija SSP kapija je za status kandidata u EU – rekao je Oli Ren.
Premijer Željko Šturanović rekao je da je ovo veliki dan za državu i građane Crne Gore.
– To je potvrda da je Crna Gora ne samo geografski, istorijski i civilizacijski deo Evrope, već da delimo i poštujemo zajedničke evropske tekovine i vrednosti, kao i da smo opredeljeni da ih dinamično usvajamo i implementiramo. Takođe, i da je evropska perspektiva realnost na dohvat ruke – kazao je Šturanović.
On je rekao da je Crna Gora svesna da je potpisivanje Sporazuma „početak zahtevnog procesa evropske integracije, ali da je spremna da izvrši sva potrebna prilagođavanja“.
– Crna Gora je rešena da izgradi stabilnu demokratiju s poštovanjem ljudskih i građanskih prava, tržišnom ekonomijom i slobodama po standardima EU – istakao je crnogorski premijer. Šturanović je najavio da će vlada u Podgorici početi da primenjuje, u saradnji sa Evropskom komisijom, plan reformi i da će sledeće godine Crna Gora podneti kandidaturu za članstvo u Uniji.
Da bi Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju stupio na snagu potrebno je da ga ratifikuju parlamenti svih 27 država članica EU i taj proces obično traje dve do četiri godine. U Luksemburgu je juče potpisan i Privremeni sporazum, kako bi se prevazišao period od trenutka potpisivanja SSP do njegove ratifikacije u skupštinama država članica EU. Crna Gora je potpisivanjem SSP, posle Hrvatske, Makedonije i Albanije, postala četvrta zemlja zapadnog Balkana, koja je sklopila ovakav ugovorni odnos sa Unijom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari