Bivši premijer Crne Gore Milo Đukanović opet će preuzeti upravljanje vladom čim se povuče aktuelni premijer Željko Šturanović, koji je pre dva dana, na 48. rođendan, podnio ostavku zbog zdravstvenih problema.
Ovu nezvaničnu informaciju, koju su objavili crnogorski mediji i koja odavno kola u crnogorskoj javnosti, iz vladajuće partije Demokratska partija socijalista niko nije potvrdio, niti demantovao.

Bivši premijer Crne Gore Milo Đukanović opet će preuzeti upravljanje vladom čim se povuče aktuelni premijer Željko Šturanović, koji je pre dva dana, na 48. rođendan, podnio ostavku zbog zdravstvenih problema.
Ovu nezvaničnu informaciju, koju su objavili crnogorski mediji i koja odavno kola u crnogorskoj javnosti, iz vladajuće partije Demokratska partija socijalista niko nije potvrdio, niti demantovao. I Televizija Crne Gore, koju kontroliše vlast, objavila je u četvrtak uveče da će mandat za sastav nove vlade biti povjeren Milu Đukanoviću, lideru Demokratske partije socijalista.
Vlada premijera Šturanovića izabrana je 10. novembra prošle godine i bila je prva Vlada Crne Gore od sticanja nezavisnosti. Prema crnogorskom Ustavu to znači da je Vlada pala. Ustav predviđa da kabinet u ostavci nastavlja rad do izbora vlade u novom sastavu i predsjednik Crne Gore predlaže Skupštini mandatara nakon obavljenog razgovora s predstavnicima parlamentarnih stranaka. Međutim, spekuliše se da bi bez obzira na to aktuelni predsjednik države Filip Vujanović za mandatara mogao imenovati Mila Đukanovića.
Filip Vujanović, posle raspisivanja predsjedničkih izbora, nema legitimitet niti ustavni kapacitet da predlaže novog mandatara, izjavio je lider Pokreta za promjene Nebojša Medojević. Medojević kaže da bi bilo maksimalno korektno da se naprave konsultacije s predsjednicima parlamentarnih stranaka, kako bi se dogovorili da se vanredni parlamentarni izbori održe u nekom relativno brzom roku, a da eventualno sadašnja vlada bude tehničkog tipa.
Najave da bi lider DPS Milo Đukanović mogao biti novi mandatar pokazuju da je ta stranka riješila da „svim silama“ pobijedi u prvom krugu predsjedničkih izbora, smatra predsjednik Narodne stranke Predrag Popović. Ocjenjujući da je „opozicija potpuno nespremna dočekala i ovu novu namještaljku DPS“, Popović kaže: „DPS je nakon posljednjih izbora, a prema procjeni Đukanovića, odlučio da u prvi plan gurne jednog mirnog i neiskompromitovanog Šturanovića, da bi Đukanović za tih godinu i nešto dana ozakonio svoje enormno bogatstvo“.
„Ispunio je obavezu prema međunarodnoj zajednici i nije se kandidovao za predsjednika Republike, a s druge strane sebi obezbjeđuje diplomatski imunitet izborom za novog šefa vlade“, izjavio je Popović. Demokratska srpska stranka saopštila je da je prije mjesec upozorila da je režim već napravio scenario prema kojem će Filip Vujanović biti kandidat za predsjednika, a poslije ostavke Željka Šturanovića na mjesto premijera doći Milo Đukanović.
Đukanović se povukao s državnih funkcija nakon parlamentarnih izbora krajem 2006. godine, prvih izbora poslije osamostaljenja Crne Gore. Objavio je da se nakon sedamnaest godina provedenih na najvišim funkcijama zamorio od politike i da se vraća biznisu. U međuvremenu je, kako su objavili crnogorski mediji, zaradio milione evra i ostao najuticajniji crnogorski političar.
Opozicija tvrdi da se Đukanović vraća u politiku zbog rezolucije Evropskog parlamenta u kojoj se Crna Gora poziva da sarađuje s pravosudnim organima u Italiji. Naime, tužilaštvo u Bariju, u dugogodišnjoj istrazi, Đukanovića sumnjiči za umiješanost u međunarodni šverc cigareta, zbog čega su zapadnoevropske zemlje oštećene za milijarde evra tokom devedesetih godina prošlog vijeka. Preuzimanjem premijerske funkcije, tumači opozicija, Đukanović bi obezbijedio imunitet i zaštitio se ako bi eventualno bio osuđen.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari