Bugarska firma za proizvodnju i reciklažu akumulatora „Mon Bat“ sagradila je fabriku u industrijskoj zoni u Inđiji vrednu 25 miliona evra i sa radom bi trebalo da počne u septembru. Trenutno su radovi na fabrici u završnoj fazi, ali Ekološki pokret Srbije upozorava da je ona potencijalni zagađivač životne sredine i da Inđiji i okruženju preti ekološka katastrofa, jer navodno fabrika će u vodotokove ispuštati otrovne metale, uključujući i olovo.

Bugarska firma za proizvodnju i reciklažu akumulatora „Mon Bat“ sagradila je fabriku u industrijskoj zoni u Inđiji vrednu 25 miliona evra i sa radom bi trebalo da počne u septembru. Trenutno su radovi na fabrici u završnoj fazi, ali Ekološki pokret Srbije upozorava da je ona potencijalni zagađivač životne sredine i da Inđiji i okruženju preti ekološka katastrofa, jer navodno fabrika će u vodotokove ispuštati otrovne metale, uključujući i olovo. Proteklog vikenda vodoprivredna inspekcija Sremskog okruka po nalogu ministarstva dala je nalog da se obustave svi radovi na ovoj fabrici dok se situacija ne raščisti.
Gradonačelnik Inđije Goran Ješić kaže da opština ne izdaje dozvole i da lokalna samouprava po zakonu nema pravo bilo kome da uskrati izdavanje građevinske dozvole, te dodaje da Zakon o gradnji onemogućuje da bilo ko zagađuje životnu sredinu.
– Što se tiče „Mon Bata“ tu postoje dva aspekta, jedan što su oni direktno ugrozili svoju konkurenciju jer su sagradili fabriku po svim ekološkim standardima, sa druge strane, smanjiće finansijsku dobit konkurenciji. Mislim da kampanju protiv „Mon Bata“ vode ovdašnje kompanije koje se bave istim poslom. Moja porodica živi u Inđiji, imam dvoje dece, davnih dana sam odlučio da živim u ovom gradu. Ekološki uslovi su rigorozni za sve investitore, onog momenta kada se ukaže na to da „Mon Bat“ krši zakon, a to pokažu merni instrumenti, prvi ću biti za to da se ta fabrika zatvori. U ovom trenutku ne postoji ni jedna naznaka da će biti zagađivači životne sredine – naglašva Goran Ješić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari