Zoran Stojićević Rikardo, kostolački pesnik i član Udruženja književnika Srbije objavio je četvrtu po redu zbirku poezije pod naslovom „Najverniji prijatelji”. Izdavač je Klub ljubitelja knjige Majdan, a knjiga je promovisana u okviru manifestacije „Kostolačko kulturno leto 2011”.


Od prve pesme koju je 1974. godine objavio u nedeljniku Reč naroda pa do danas, pesme Zorana Stojićevića štampane su u mnogim antologijama radnika književnih stvaralaca. Cvet istine na usnama ( 1978), Razdragana tkanja ( 1979) , Pesnička štafeta ( 1979), U duhu, dahu i razmahu, Budno oko ( 1981) Stihovi na dar ( 1982), Napuštena ptica ( 1983), Koncert u hali ( 1985), Neću više da skrivam moj trag u meni ( l989). Prvu samostalnu zbirku poezije Dunavski dragulji objavio je 1987. godine, a drugu Čovek u čoveku u prvoj godini novog milenijuma. Izgubljena lepota, zbirka pesama pre ove, izazvala je veliko interesovanje ljubitelja poezije na promociji u manifestaciji kostolačko Kulturno leto 2008.

-Kao i većina pesnika, Zoran Stojićević Rikardo piše iz osećajnih i etičkih pobuda. On se, putem pesme, istače u želji da dobrota vlada u njemu, a i u drugim ljudima. Pesnik je pomoću svojih pesama pokušao da u potpunosti razume život i dešifruje njegove zamke. Da li je u svojim namerama uspeo?Vreme će pokazati. Svoja ljudska i lirska nastojanja pesnik iskazuje nepretenciozno, katkad narodskim, kolokvijalnim jezikom i nada se iskrenim i toplim rečima. Nesumnjivo, da zbog takvih reči i ima brojnu publiku koja ga voli, i kao čoveka i kao stvaraoca, zapisala je recenzent knjige Zlatija Radovanović, književnik.

Analizirajući stvaralaštvo Zorana Stojićevića, književnik Veliša Joksimović svojevremeno je izmedju ostalog zapazio i prisustvo autobiografskog, evokaciju minulih dana, pre svega detinjstva koje pojačava emocionalni sloj njegovih pesama i približava ih elegijama.. Hoće li ovaj trag za kojim teži Stojićević postati dublji ili će ga prekriti košava i neki drugi vetrovi, njegov je izbor. Po svemu sudeći, izabrao je ovo prvo. Prisustvo na svim značajnijim književnim i kulturnim dogadjanjima u Braničevskom okrugu, strpljivo brušenje svake nove zbirke, dovoljno govori o tome da kostolački poeta mladalačkim žarom i zanosom opstaje u trajanju sopstvenog, i našeg vremena…

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari