U koncertnoj sali Muzičke škole „Stevan Mokranjac“ Požarevac, prošlog petka predstavljeno je novo izdanje CD-a „Najuspešniji učenici 2010/11“, a ujedno je i promovisana akustika Koncertne sale koja je renovirana, zamenjeni su prozori, urađene aluminijumske roletne za zvučnu i termo izolaciju…

Požarevačka Muzička škola poslednje decenije snima sve programe koji se u njoj izvode, a na kraju godine izdaje se disk „Najuspešniji učenici“. Na koncertu koji je tom prilikom priređen nastupili su Anastasija Vojinović na flauti, Aleksandar Đurić harmonika, Kata Stojanović violina, Nevena Josić solo pevanje, Danilo Milojković gitara, Aleksandar Jankeh, alt saksofon i hor Osnovne muzičke škole. Promociji su pored brojnih gostiju prisustvovali i gradonačelnik Miodrag Milosavljević i Žarko Pivac, narodni poslanik koje je pozdravio profesor Zoran Marić, direktor škole.

– Povod okupljanja je veoma lep, a to je renoviranje sale, tonskog studija i četiri učionice, čime škola ulazi pripremljena u novu školsku godinu. Obratili smo se Fondu za zaštitu životne sredine i dobili značajna sredstva u visini od 680 000 dinara kako bismo renovirali prozore stare preko 100 godina, zamenili vrata i ugradili aluminijumske roletne koje sprečavaju buku i čine termoizolaciju, naglasio je tom prilikom direktor Marić.

– Grad se trudi da ispunjava sve obaveze prema školama i uveren sam da je u tom smislu Požarevac među najuspešnijim lokalnim samoupravama u Srbiji. Osim ispunjavanja svojih obaveza, grad se trudi da poboljša uslove za rad profesora i učenika koji pohađaju osnovne i srednje škole na teritoriji grada Požarevca, a naravno, pomažemo i Visoku školu strukovnih studija. U protekle dve i po godine urađeno je nekoliko važnih projekata, u srednjoj Tehničkoj školi u Kostolcu urađen je učenički dom za 50 učenika u vrednosti od oko 40 miliona dinara, takođe sa 40 miliona dinara završen je i internat Poljoprivredne škole na Tulbi. Ono što nam predstoji u sledećem mesecu, kada imamo i lepu dužnost u sklopu obeležavanja dana Osnovne škole „Sveti Sava“, je da otvorimo fiskulturnu salu koja je završena, što sredstvima Ministarstva, što sredstvima grada, vrednosti 40 miliona dinara. Vidite i sami, obnovljena je i fasada legata u kome je smeštena Politehnička škola, u šta je uloženo oko 10 miliona dinara, a ono čime je konkurisano kod Ministarstva za zaštitu životne sredine, i za šta je Vlada odobrila 50 posto sredstava, je Osnovna škola „Dositej Obradović“ gde je grad uložio već tri i po miliona, a očekuju nas ulaganja od oko 18, 8 miliona dinara. Kada se sve to sabere sa još čitavim nizom projekata, može da se kaže da je u prethodnom periodu uloženo oko 2 miliona evra. Samo u ovoj godini mi imamo još 14 projekata ukupne vrednosti oko 22 miliona dinara. To jeste naša dužnost kao lokalne samouprave i budžetskog fonda i naravno da ćemo i u narednom periodu učiniti sve što je u našoj mogućnosti da poboljšamo uslove i pravim domaćinima i onima koji koriste ta sredstva na racionalan način za dobrobit zajednice olakšati budućnost. Vi to, kao učenici, kao profesori opravdavate iz godine u godinu i nama je čast da vi dobijete ova sredstva, jer na pravi način i vraćate, napomenuo je tom prilikom Žarko Pivac, narodni poslanik i predsednik Fonda za zaštitu životne sredinenarodni poslanik Pivac.

Plaketa i gradonačelniku Požarevca

Direktor Marić je tom prilikom uručio plaketu gradonačelniku Milosavljeviću kao trajnu uspomenu u znak zahvalnosti za pomoć školi koja mu je dodeljena prilikom proslave 20 godina Odeljenja u Kostolcu,ali je on tada opravdano bio odsutan. Gradonačelnik Požarevca se zahvalio na ukazanoj časti i podsetio na značaj akcije koja je pokrenuta na njegovu inicijativu, a kojom je Muzičkoj školi vraćen prostor koji je dugo pripadao Mesnoj zajednici „Ćeba“.

– Borba je trajala gotovo 10 godina, a kada sam postao gradonačelnik uspeli smo da tu borbu dovedemo do kraja. Sada vodimo novu borbu da dobijemo saglasnost komšija i dozvole za gradnju, kako bismo nadzidali taj deo škole, kako bi se dobili pravi uslovi koje zaslužuju naši đaci, podsetio je između ostalog Milosavljević.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari