Opoziciona Nacionalna liga za demokratiju (NLD) Mjanmara ponovo je juče izabrala Aung San Su Ći za predsednicu te stranke, i to na kraju prvog partijskog kongresa, javljaju svetski mediji.


Su Ći je u svom govoru apelovala na jedinstvo, priznajući da u stranci ima previranja. Nakon što je NLD pobedila na izborima 1990. njene aktivnosti ozbiljno su ograničene vojnim udarom. Međutim, Su Ći je ušla u parlament prošle godine nakon reformi nove građanske vlade, podseća Bi-Bi-Si, dodajući da je tada izjavila kako je to „početak nove ere”.

Su Ći je istakla da mlađi članovi treba da ojačaju stranku „svežom krvi“. „Kongres treba da izabere nove lidere koji će služiti budućnosti naše stranke i naše zemlje“, poručila je ona. Su Ći, dobitnica Nobelove nagrade za mir 1991, provela je u kućnom pritvoru 15 godina.

Procenjuje se da NLD ima više od 1,2 miliona članova. Su Ći je prošle godine imenovana za ambasadorku kancelarije UN za sidu (UNAIDS), gde se u ime međunarodne zajednice bori protiv stigmatizacije i diskriminacije obolelih od side. Liderka mjanmarske opozicije Aung San Su Ći primila je 2012. u Vašingtonu Zlatnu medalju američkog Kongresa, posle čega se sastala sa predsednikom SAD Barakom Obamom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari