Subnor Vojvodine protiv preimenovanja Zrenjanina 1

Subnor Vojvodine i Srbije, sa svojih preko 130.000 članova, protiv je svakog falsifikovanja istorijskih činjenica, protiv poništavanja tekovina antifašizma, protiv skrnavljenja doprinosa heroja borbe protiv nacizma i stoga se odlučno suprotstavlja preimenovanju gradova.

Imena gradova, pa tako i grada Zrenjanina, ne mogu biti predmet poigravanja pojedinaca, novoosnovanih udruženja koji posthumno suprotstavljaju zmanenite i zaslužne Srbe, navodi se u reagovanju Subnora Vojvodine.

– Inicijativa za promenu imena grada Zrenjanina na pomalo perfidan način suprotstavlja srpskog kralja Petra I Karađorđevića, oslobodioca, antifašisti Žarku Zrenjaninu, simbolu borbe protiv Nacizma i narodnom heroju. Ulogu i jednog i drugog srpska istorija je nedvosmisleno zabeležila i dodelila pozitivno pamćenje. Prvi se borio za ujedinjenje, drugi branio to ujedinjenje od nacista, borio se za slobodu i za to nesebično položio svoj život. Zato ovo nije samo pitanje odluke stanovnika Zrenjanina, već pitanje i baština svih građana Srbije – navodi Dragoljub Đorđević, potpredsednik Subnora Vojvodine.

On upozorava da je poništavanje istorijske istine o drugom Sv. ratu i borbi srpskog naroda za slobodu postala nesrećna praksa širom zemlje.

– Neodogovni pojedinci i zlosrećna udruženja ispisuju samo njima znane istorijske ćinjenice, na kojima temelje svoj šovinizam i revizionizam. Menjaju se imena ulica, uklanjaju biste antifašista, borci protiv fašizma izjednačavaju se sa saradnicima okupatora, proglašava se postojanje dva antifašistička pokreta. Stoga se odlučno suprostavljamo inicijativama koje ne nude ništa što se zove bolji život, budućnost naše dece u budućnost otadžbine Srbije – kaže Đorđević u reagovanju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari