Izrađuju tandem bicikle kako bi omogućili slepima i slabovidima da voze 1Primer tandem bicikla, foto: Goran Gabrić (privatna arhiva)

Kako bi ohrabrili, a potom i osnažili slepe i slabovide Subotičane da aktivnije učestvuju u saobraćaju, članovi neformalne grupe “Biciklom do čistijeg vazduha” izradiće dva tandem bicikla, koji će im omogućiti da zajednički voze ovo prevozno sredstvo i tako uspešno savladaju i ovu prepreku.

Sama inicijativa potekla je od neformalne grupe “Biciklom do čistijeg vazduha” iz Subotice, čiji predsednik Goran Gabrić kaže za Danas da se zalažu za korišćenje bicikla kao svakodnevnog oblika mobilnosti građana, što ih je navelo na razmišljanje kako mogu da pomognu i onima kojima se bicikl možda čini teže dostupnim.

“Razmišljali smo o tome kako slepi i slabovidi mogu da upravljaju biciklom i uopšte da učestvuju u saobraćaju, jer to njima deluje malo teže, ali na ovaj način, uz pomoć tandem bicikla, to može da se ostvari”, kaže Gabrić.

Tako je nastao projekat “Tandem blind bike”, koji će sprovesti zajedno sa Udruženjem slepih i slabovidih grada Subotice, a podrazumevaće najpre izradu tandem bicikla koji su poznati po tome što dve osobe mogu da ih voze istovremeno, s tim da ona koja sedi napred upravlja još volanom i kočnicama, dok osoba koja sedi nazad samo vergla.

“Bicikli moraju da se izrade, praktično ručno, jer ih nema u slobodnoj prodaji na našem tržištu. Mogu da se nabave iz inostranstva, ali su dosta skupi, tako da ćemo gledati da ovde, sa nekim od lokalnih proizvođača napravimo dogovor da oni nama izrade takav ram i da uz pomoć delova sastavimo dva funkcionalna bicikla”, objašnjava Gabrić.

Izrađuju tandem bicikle kako bi omogućili slepima i slabovidima da voze 2
Tandem bicikl Ivana Sarića s početka 20. veka, foto: Goran Gabrić (privatna arhiva)

Kada se izrade, članovi neformalne grupe će organizovati biciklističke vožnje i to tako što će na prednjem sedištu sedeti neko iz njihove grupe, a na zadnjem neko od članova Udruženja slepih i slabodivih.

Kako kaže Gabrić, za sada je u planu oko pedesetak takvih vožnji, u periodu od maja do septembra, uglavnom vikendima ili nekim terminima koje će dogovoriti.

“Naši članovi su sve biciklisti i entuzijasti, a ovo isto tako može biti i dobar poziv za sve druge građane, koji žele da se aktiviraju na taj način, da sednu za volan bicikla i da voze naše slepe i slabovide sugrađane”, dodaje naš sagovornik.

Priliku da se bolje upoznaju s tandem biciklima građani će imati u junu i oktobru, kada će biti organizovane i zajedničke vožnje takozvane “Kritične mase”, kojima će moći da se pridruže svi koji voze bicikl, od sportista do rekreativaca, na rutama koje će voditi do zaštićenih područja Subotice.

“Tu nam je želja i da malo skrenemo pažnju donosiocima odluka da kada planiraju nove saobraćajne propise, da imaju u vidu i bicikliste kao učesnike u saobraćaju. Dakle, da gledaju kako će da prilagode saobraćajne uslove i biciklistima”, ističe Gabrić.

Projekat “Tandem blind bike” je podržala Fondacija “Trag” kroz njihov program “Aktivne zajednice”, a bicikli će i po završetku projekta biti ostavljeni Udruženju slepih i slabovidih na korišćenje.

Čuvaće se u njihovom dvorištu, u posebnom boksu kako bi bili bezbedni, a prema rečima Gabrića, članovi jedva čekaju da ih voze.

“Mogu vam reći da su njihovi utisci dosta dobri. Imali smo ranije jedan sastanak sa njima i svi su pozitivno odreagovali. Rekli su da je to stvarno dobra stvar, da se tome jako raduju i da će rado uzeti učešće u vožnjama”, poručuje Goran Gabrić.

Vesti iz ovog grada čitajte na ovom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari