Subotnja igra parova mogla bi da odluči pobednika finala Dejvis kupa u kojem se od petka do nedelje sastaju Srbija i Češka. Ovakav ishod prognozirali su svi teniski stručnjaci, s obzirom da se očekuju obe pobede Novaka Đokovića, odnosno oba poraza Dušana Lajovića, koji je objektivno, igrački i iskustveno, slabiji rival i od Tomaša Bardiha i Radeka Štepaneka. Pre dublova snage su u petak odmeravali prvi protiv drugih igrača obe selekcije.

Ako je verovati najavi selektora Srbije Bogdana Obradovića, koji ipak do sat vremena pred subotnji meč (16.00, RTS 1) može da promeni postavu, na teren će Nenad Zimonjić i Ilija Bozoljac. Oni su u prošlom kolu tesno poraženi od Kanađana, ali su zato pre toga na gostovanju u SAD savladali najbolji dubl u istoriji tenisa braću Boba i Majka Brajana. Zimonjić i Bozoljac bili su u kombinaciji i prošli put kada su se sastali Srbija i Češka i tada su domaćini slavili u Pragu a predstavljali su ih Berdih i Štepanek. U odsustvu Janka Tipsaevića i Viktora Troickog, Obradoviću je jedina alternativa da na teren uz Zimonjića pošalje Novaka Đokovića. Međutim, pitanje je koliko je to vredno rizika ako se zna da je naš as imao napornu sezonu, odnosno da mora sačuvati snagu za „zacrtanu“ pobedu u nedeljnom singlu.

Zbog meča u kojem su Berdih i Štepanek bili bolji od Srbije u poslednjem odmeravanju snaga, ali i većeg zajedničkog iskustva, za očekivati je da će selektor gostiju promeniti odluku i umesto najavljenih Rosola i Hajeka na teren poslati svoj oprobani dubl. Ukoliko izađu zajedno na teren oni će biti favoriti s obzirom da imaju 13 pobeda u 14 zajedničkih nastupa. Istina, standardni selektor Čeha Jaroslav Navratil umeo je da kombinuje svoj dubl, ali malo je verovatno da će njegova privremena zamena Vladimir Šafarik smeti da se kocka, pogotovo ukoliko ishod mečeva završenih nakon zatvaranja ovog broja bude 1:1. Praktično jedini argument protiv je umor. Naime, Berdih je kao i Novak igrao na završnom turniru u Londonu pa i on iza sebe ima tešku sezonu. Uz to, prvi reket gostiju mora čuvati snagu i za nedeljni okršaj sa Đokovićem.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari