Nisu postojali dokazi da je Stanko Subotić organizovao kriminalnu grupu za šverc cigaretama. Ovo je, prema rečima predsedavajućeg sudskog veća Dragana Miloševića, u najkraćem obrazloženje juče izrečene presude Specijalnog suda u Beogradu za šverc cigaretama tokom devedesetih godina.

Prema jednoglasnoj odluci sudskog veća, deo optužnice koja se odnosi na Subotića i još troje okrivljenih, za šverc kontingenta od 12.000 kutija cigareta „partner“, „vek“ i „vels“ preko preduzeća Mia iz Uba, 1995. godine odbijen je zbog zastarelosti. Zahtev za pokretanje istrage datiran je na 7. jul 2006, a zaprećena kazna za zloupotrebu položaja odgovornog lica je 10 godina. Međutim, kako je prema rečima sudije Miloševića taj deo sadržao i najkvalitetnije dokaze, cela konstrukcija optužnice za 1996. i šverc preko preduzeća Sukces je potom takođe pala, odnosno bilo je nemoguće dokazati je.

– Zbog komentara u javnosti, odnosno pitanja kako je moguće da je u prethodnom suđenju Subotić osuđen na šest godina, a sada ne, moram da istaknem i da je sutkinja Snežana Jovanović bila i u prethodnom sudećem veću, i drugo, iako je tužilac ispravno prekvalifikovao optužnicu, postoji razlika u dokaznom materijalu iz oba postupka, istakao je sudija Milošević.

Kao primer toga naveo je svedočenje Jordana Ranđelovskog, stečajnog upravnika u preduzeću Makedonija tabak, od koga su kupovane cigarete.

– Svedok je dostavio sudu dokumentaciju koja dokazuje da je bilo paralelne evidencije prodatih cigareta preduzeću Sukces, koje je bilo pod kontrolom Vojske Jugoslavije. Svi znamo kakvo je to vreme bilo i kakve su bile okolnosti rata i sankcija. Ovaj sud tražio je tim povodom odgovor i od zvaničnih organa Makedonije, ali ga nismo dobili. Tražili smo i od Vojske Srbije, kao pravnog naslednika Vojske Jugoslavije, i dobili smo odgovor da to ne može ni da se potvrdi ni da se porekne, naveo je sudija.

On je takođe pomenuo i sud „uveren da su pojedini okrivljeni poput Mihalja Kertesa“ preduzimali neke radnje vezane za šverc cigareta.

– Sud ih nije mogao osuditi jer bi to bilo prekoračenje optužnice, istakao je sudija Milošević.

On se detaljno osvrnuo na kraju saopštavanja presude i na odluku o jemstvu za Subotića.

– U mojih devet godina iskustva kao sudije, a pričao sam i sa drugim kolegama, ni oni takav slučaj nisu zapamtili, dogodilo se da me je Interpol pismeno obavestio da Subotić više nije na poternici, pri čemu razlozi nisu navedeni. Tako nešto nisam nikada video. S obzirom da se Stanko Subotić branio preko novina, dajući intervjue, i da bi postupak apsolutno zastareo 2016, i s obzirom da je on mogao nesmetano da se kreće po celom svetu, sem po Srbiji, doneo sam odluku da poternica bude ukinuta i određena je visina jemstva. Subotić je mogao da dođe u Srbiju i da tako ne budu narušena njegova prava i pretpostavka nevinosti, naveo je sudija Milošević u jednoiposatnom obrazlaganju oslobađajuće presude.

Sem Stanka Subotića, nekadašnjeg direktora carine Mihalja Kertesa, oslobođeno je još 13 osoba, među kojima su i bivši funkcioneri policije i DB, optuženih da su 1995. i 1996. švercom cigareta oštetili budžet Srbije za 28 miliona tadašnjih nemačkih maraka i šest miliona dolara. Na prvom suđenju, gde je presuda ukinuta odlukom Apelacionog suda, i vraćena na novo suđenje, četvoro ih je bilo oslobođeno, a ostali su bili osuđeni na kazne od dve do šest godina, koliko je dobio Subotić.

Subotić: Farsa iz kabineta

– Ova farsa je bila iskonstruisana od strane političara, pre svega kabineta Vojislava Koštunice, Borisa Tadića, sa ciljem da se uz stravičnu medijsku kampanju prikrije njihova prava namera – da se reketiram tokom svih ovih godina i da mi se oduzme imovina, ocenio je Subotić nakon objave presude. Na pitanje novinara da li će pokrenuti neki sudski proces, on je odgovorio da će to razmotriti sa svojim advokatima i dodao da želi prvo da se odmori. Deo Subotićeve imovine u Srbiji zbog ovog postupka blokiran je do pravosnažnosti presude.

Oslobođeni

Pored Subotića i Kertesa, oslobođeni su Nikola Milošević, Stevan Banović, Milan Ranković, Ivana Krčmaričić, Jovan Ranđelović, osnivač paravojne jedinice Škorpioni Milan Milanović Mrgud, bivši načelnik novosadske policije Miodrag Zavišić. Oslobođeni su i bivši šef novosadske Državne bezbednosti Milovan Popivoda i bivši radnici carine Nebojša Nikolić Tarzan i Drago Dodevski, kao i radnik Subotićevog preduzeća Mia Ub Miroslav Pešić, pevačica Ivana Olujić i Luka Nenadić.

Tužilaštvo najavilo žalbu

Tužilac za organizovani kriminal Miljko Radisavljević izjavio je da će se žaliti na presudu i da se Tužilaštvo u velikoj meri ne slaže sa argumentacijom sudskog veća. „Čuli smo samo razloge koji se odnose na dokaze predstavljene od strane odbrane i prema kojima imam rezerve. Nismo čuli nijedan komentar dokaza koje je Tužilaštvo prikupilo tokom postupka, a to će verovatno biti tema kojom ćemo se baviti u žalbenom postupku“, rekao je Radisavljević. On je dodao da su to dokazi za koje Tužilaštvo smatra da direktno povezuju optužena lica sa švercom cigareta i kompanijama koje su pomenute u optužnici. „Sve to je ostalo nedorečeno i neobjašnjeno u razlozima prvostepene presude koji su danas objavljeni“, kazao je tužilac.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari