Subotica: Akcija dobrovoljnog davanja krvi u sredu u Hajdukovu 1Foto: Aleksandar Roknić

Služba za transfuziologiju Opšte bolnice u saradnji sa Crvenim krstom Subotice organizovaće u sredu, 9. februara, akciju dobrovoljnog davanja krvi u prostorijama ambulante Mesne zajednice Hajdukovo, od 8 do 10 časova.

Akcija će se održati uz poštovanje svih protivepidemijskih mera, a dobrodošle su sve zdrave osobe, uzrasta od 18 do 65 godina.

Pre dolaska na akciju, građanima se preporučuje da imaju lagani doručak i da popuju dovoljno tečnosti. Takođe, savet je i da se veče pre uzdrže od napornih fizičkih aktivnosti kako bi na akciju došli odmorni.

Za građane koji su preležali kovid infekciju, postoje preporuke kada mogu da se odazovu na akciju. Ukoliko su infekciju preležali bez simptoma, krv mogu da daju odmah po izlasku iz karantina, a oni koji su imali lakšu kliničku sliku, mesec dana nakon preležane infekcije. Za one koji su imali tešku kliničku sliku, preporuka je da krv daju nakon šest meseci.

Preporuka postoji i za građane koji su se vakcinisali, pa tako oni koji su primili vakcine “Sinofarm”, “Fajzer-Biontek” i “Moderna”, krv mogu da daju već sledećeg dana, dok oni koji su primili “Sputnjik V” i “AstraZeneku” trebalo bi da sačekaju 14 dana od vakcinacije, odnosno revakcinacije i buster doze.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari