Subotica: Metalni umesto plastičnih kontejnera 1Metalni kontejneri u naselju Prozivka, foto: Fejsbuk stranica JKP "Čistoća i zelenilo" Subotica

Učestalo paljenje kontejnera u naselju Prozivka dobilo je epilog u vidu odluke JKP „Čistoća i zelenilo“ Subotica da na njihovom mestu, umesto plastičnih, postavi metalne kontejnere.

Od prošle nedelje, kada smo pisali o pojavi učestalog paljenja kontejnera u Subotici, zapaljena su još dva – jedan u naselju Prozivka, a drugi u centru grada kod Sinagoge, te se ukupan broj izgorelih kontejnera popeo na osam od početka godine.

Primera radi, JKP „Čistoća i zelenilo“ Subotica je u prošloj godini zabeležilo sedam ovakvih slučajeva, te su odlučili da ovoj praksi pokušaju da stanu na kraj postavljanjem metalnih kontejnera.

„Metalni kontejneri su skuplji do plastičnih, odnosno šteta je veća ako se unište, ali idemo putem toga da tamo gde je došlo do paljenja, pogotovo ako se više puta zaredom dešavalo kao u Pazinskoj ulici na Prozivci, da plastične zamenimo metalnim kontejnerima“, kaže Elizabeta Tumbas, tehnička direktorka preduzeća.

Ona ističe da su svi slučajevi uredno prijavljeni nadležnim organima, a da je olakšavajuća okolnost to što kontejneri podležu osiguranju, te u slučaju oštećenja ili potpunog uništenja kontejnera osiguravajuća kuća pokriva jedan deo troškova.

„Svaki zapaljen kontejner ispratimo protokolom koji podrazumeva da najpre obavestimo komunalnu miliciju. Komunalna milicija izali na teren i dok ne fotografišu i ne naprave službenu belešku, mi ih ne zamenjujemo novim. Kad se to uradi, službenu belešku o paljenju koristimo prema osiguravajućoj kući i potom prijavljujemo policiji kao NN izvršilac“, dodaje Tumbas.

Iz JKP „Čistoća i zelenilo“ još jednom apeluju na sve građane da ne pale kontejnere, kao ni da u njih ne odlažu neohlađeni pepeo ili žar.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari