Subotica: Pijačari protiv izmeštanja Kvantaške pijace, DS traži park umesto višespratnica 1Kvantaška pijaca u Subotici, foto: Natalija Jakovljević

Prodavci na Kvantaškoj pijaci u Subotici kažu za Danas da su protiv izmeštanja pijace na Sivački put, jer je nova lokacija udaljena od centra grada, i time će im biti ugrožena egzistencija, dok je Gradski odbor Demokratske stranke (DS) u Subotici zatražio od lokalne vlasti da se na tom prostoru umesto višespratnica izgradi park.

Silvija Sarvaš Horvat iz Hajdukova 13 godina prodaje svoju robu na Kvantaškoj pijaci. Kako navodi, ona se slaže da ova pijaca realno ne može da ostane u centru grada i da treba da se preseli negde, ali se ne slaže sa tim da pijačari ne nemaju nikakve odgovore i i zbog toga dugoročno ne mogu da planiraju svoj posao.

„Jako sam nezadovoljna, jer sam potpisala sa Pijacama ugovor do kraja ove godine. Više puta sam lepo pitala kada ćemo da se selimo, ali nikakav odgovor ne dobijam. Ja ovako ne mogu da planiram“, navodi Sarvaš Horvat.

Ona smatra da nije lepo ni realno da proizvođači ne znaju kako će u narednim mesecima izgledati ovi planovi i da im nije svejedno.

Subotica: Pijačari protiv izmeštanja Kvantaške pijace, DS traži park umesto višespratnica 2
Kvantaška pijaca u Subotici, foto: Natalija Jakovljević

„Nismo mi svi isti. Dolazim sa Hajdukova i više goriva moram da potrošim. Mi ovde prodajemo na veliko i malo. Ako će nas tamo iseliti, to će biti baš daleko, i tamo će samo veleprodaja biti, a maloprodaja neće opstati“, ocenjuje Sarvaš Horvat.

Drugi prodavac smatra da bi im svima bilo bolje da ostanu ovde.

„Tamo neće biti pijaca. Kome? To je jako daleko od grada. Možda i završim sa poslom ako nas tamo prebace, jer ne vredi, tamo nema naroda. I kupci su rekli da tamo neće da dođu. Tamo je pusto“, smatra.

„Ovo nije pijaca već – ovo je propalo“, dobacuje još jedan od prodavaca, dok ima i onih koji su takođe ovde više od 10 godina i izmeštanjem ove pijace ne veruju da će nastaviti da prodaju svoje proizvode.

Predsednik Gradskog odbora Demokratske stranke (DS) u Subotici Daniel Kovačić podseća da je Planom detaljne regulacije za mesnu zajednicu Centar III iz 2011. godine bio predviđen park na mestu sadašnje Kvantaške pijace, ali da će se izmenama ovog plana na tom mestu graditi višespratnice.

Subotica: Pijačari protiv izmeštanja Kvantaške pijace, DS traži park umesto višespratnica 3
Daniel Kovačić, foto: Natalija Jakovljević

„Ovo je problem koji se tiče jedne lokalne zajednice koja trenutno u gradu doživljava najveću građevinsku ekspanziju. Treba razmišljati o budućnosti i o tome da ne treba baš svuda da budu zgrade već je potreban na ovom prostoru park sa puno zelenila i mesta za igranje dece“, napominje Kovačić.

Dodaje da je u planu i organizovanje peticije.

„Želimo da zajedno sa građanima pokušamo da menjamo postojeće urbanističke planove“, poručuje Kovačić.

Predsednica Političkog saveta Gradskog odbora Demokratske stranke (DS) u Subotici Nela Tonković napominje da je ova stranka podnela primedbu u fazi ranog javnog uvida koja je sada završena.

On je ukazala i na nekoliko aspekata ovog problema i podsetila da je jedna od stranaka koja čine vlast, apostrofirala Suboticu kao srednjoevropski grad, i da su svoju viziju u potpunosti zasnovali na činjenici da Subotica treba da postane ugodno mesto za život nalik na srednjeevropske gradove.

„Ukoliko sledimo tu ideju i logiku, voleli bismo da pitamo gradsku vlast – da li jedan srednjeevropski grad menja svoje planove, tako što umesto parkova želi da zida zgrade“, navodi Tonković.

Subotica: Pijačari protiv izmeštanja Kvantaške pijace, DS traži park umesto višespratnica 4
Nela Tonković, foto: Natalija Jakovljević

Podseća i da nijedan investitor nije dužan da deluje u cilju opšteg dobra.

„Ali, javne institucije, poput Sekretarijata za građevinarstvo i Gradske uprave, su dužne da brinu o onome što je opšti i zajednički interes. Ne činimo nikome dobro, ako umesto zelenih površina planiramo zgrade“, ocenjuje Tonković.

Ona je takođe napomenula da, ukoliko se ovaj predlog izmene plana ne povuče, ova stranka će u fazi javnog uvida ponovo predati primedbe i organizovati peticiju jer veruju da bi na postojeći broj zgrada svakako dobrodošao jedan park.

„Ne tražimo ništa novo, samo da se postojeći plan u ovom delu ne menja“, kaže Tonković.

Dodaje da očekuje da čuje i glas prodavaca na Kvantaškoj pijaci.

„Nismo apriori protiv toga da se pijaca izmesti na nego pogodnije mesto. O tome treba svoj glas da daju i oni čija egzistencija zavisi od izmeštanja ove pijace“, zaključuje Tonković.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari