Subotica plaća 7,9 miliona evra za vojne objekte koje ne koristi 1

Zapuštena fasada i izlomljen prilazni pločnik samo su neka od oštećenja na oronulom Domu vojske u samom centru Subotice. Sa dela fasade koji gleda prema gradskom korzou pre nekoliko godina uklanjani su grafiti, ali je sada ponovo išaran sprejom.

Nekada su u ovaj objekat osim vojnika dolazili i građani jer su u prizemlju bili restoran i kuglana, a postojale su i sale za rekreaciju. Potom je godinama bio prazan, da bi ga u novembru 2015. godine grad za 3,1 milion evra kupio od Direkcije za imovinu. Od tada ovaj prostor nije korišten a javnost nema informacije kakva će mu biti namena. Isti je slučaj sa još tri nekretnine koje je grad od vojske kupio u proteklih šest godina.

Vlada Srbije usvojila je plan raspolaganja nepokretnostima koje nisu neophodne za funkcionisanje vojske još 2006. godine, a 2011. godine prednost u kupovini je data lokalnim samoupravama. Još pre toga, u februaru 2010. godine, gradske vlasti su 1,8 miliona evra platile kasarnu Petar Drapšin i poligon Radanovac. Gradu su prenesena prava korišćenja, a rok za otplatu je bio 120 dana od dana potpisivanja ugovora. Novac za kupovinu obezbeđen je kreditom koji je Subotica u junu 2010. godine podigla od KBC banke na iznos od 2,16 miliona evra. Kredit je povučen u dve tranše: u junu 2010. godine za kupovinu zemljišta i vojnih objekata od države, a u septembru za infrastrukturno opremanje pribavljene vojne imovine. Rok za vraćanje kredita je 24. jun 2017. godine.

U 2015. godini, osim Doma vojske, Subotica je otkupila i kasarnu Kosta Nađ, za oko 3 miliona evra, sa rokom otplate od pet godina. Nakon potpisivanja, Grad je vojsci platio 82 hiljade evra, a ostatak je podeljen na mesečne rate. Isti uslovi otplate su bili i za Dom vojske. Obe kasarne i poligon se nalaze na putu koji povezuje Suboticu i Palić. NJihove fasade su propale, krovovi i kapije zarđali, a dvorišta obrasla korovom.

Prema odgovoru Ministarstva odbrane Centru za istraživačko novinarstvo Srbije (CINS), objekti su pre potpisivanja ugovora sa Suboticom, bili u vlasništvu države, a Ministarstvo je bilo korisnik. Sva dokumentacija o tome je predata gradu. Dodaju da je novac od kupovine iskorišten za podsticanje i funkcionisanje sistema odbrane i poboljšanje materijalnog položaja vojske.

Subotica se vojsci obavezala na plaćanje ukupno 7,9 miliona evra. Kasarna Petar Drapšin i poligon Radanovac su otplaćeni, dok je u sredinom novembra 2016. godine grad vojsci dugovao još 5,37 miliona evra. Mediji su naveli kako je Grad u oktobru 2016. godine tražio da se period otplate vojsci produži.

„Zaista smo bili u Ministarstvu odbrane, da sagledamo mogućnosti prolongiranja rokova koji su trenutnim ugovorima definisani, u smislu da te rokove produžimo i da jednostavno olakšamo sebi izmirenje obaveza sa jedne strane, a sa druge strane da ne dođemo u situaciju, ni mi, a i Ministarstvo, da se ta imovina mora vratiti“, objasnila je u oktobru 2016. godine za Radio-televiziju Vojvodine Dubravka Rodić iz gradskog Sekretarijata za finansije.

Gradska uprava je 24. februara 2017. godine raspisala javnu nabavku za fizičko obezbeđenje kasarni Kosta Nađ i Petar Drapšin, te za poligon Radanovac.

Namena

Bivši gradonačelnici Subotice su proteklih godina imali različite izjave o tome u koje namene će se koristiti vojni objekti: za izgradnju visokoškolskih ustanova, Omladinskog centra, povećanje prostora Istorijskog arhiva, probe glumaca Narodnog pozorišta itd. Govorilo se i da bi deo nepokretnosti trebalo da se komercijalizuje i da se otvore nova radna mesta. Međutim, do sada nijedno od tih rešenja nije realizovano. Krajem 2012. godine, Grad je prodao deo placa oko kasarne Petar Drapšin, a cena je bila 1,28 miliona evra. Gradonačelnik Subotice Bogdan Laban nije pristao na razgovor, niti je odgovorio na pitanja o ovoj temi.

Magločistač, CINS

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari