Subotica: Prikuplja se pomoć za ukrajinske izbeglice, potrebne pelene za bebe, konzervirana hrana i sredstva za higijenu 1Foto: privatna arhiva

Grupa građana pokrenula je putem društvenih mreža humanitarnu akciju prikupljanja pomoći za ukrajinske izbeglice u Starom Bečeju, Senti, Subotici, Bačkoj Topoli, Bačkom Petrovom Selu i Bogojevu.

Akciju je putem društvene mreže Fejsbuk pokrenuo Laslo Šulc Đerđ iz Starog Bečeja u saradnji sa Kristijanom i Izabelom Borbelj iz Sente, kako bi pomogli, posebno ženama i deci, koji su zbog rusko-ukrajinskog rata napustili svoje domove.

Đerđ kaže za Danas da su se ljudi brzo angažovali i da se akcija za jedan dan proširila i na mnoge druge gradove i mesta u Vojvodini.

„Meni ovo nije prvo prikupljanje pomoći u humanitarne svrhe. Imam malu manufakturu i mesečno dajem svoju robu na licitaciju koja ide u lečenje naših sugrađana u Srbiji. Sada sam, takođe, hteo da pomognem ukrajinskim izbeglicama, ali nažalost još ne postoji nikakav zajednički fond“, objašnjava Đerđ.

Subotica: Prikuplja se pomoć za ukrajinske izbeglice, potrebne pelene za bebe, konzervirana hrana i sredstva za higijenu 2
Laslo šulc Đerđ, foto: privatna arhiva

Kako navodi, odziv građana je sada prilično velik i do sada su uspeli da prikupe tri vozila robe, a očekuju da do kraja nedelje bude još više potrepština.

„Imamo empatiju prema ljudima, znamo šta je rat. Mi smo ga isto proživeli. Čovek jednostavno oseća šta oni sada preživljavaju i samo hoćemo da pomognemo“, priča Đerđ.

Međutim, kako kaže, imao je i nekoliko neprijatnih komentara, tipa, zašto baš njima prikupljaju pomoć.

„To je sada baš teško ljudima objasniti. Delimično i jesu u pravu, jer smo i mi siromašna zemlja, ali oni su sada u ratu, oni su sada izbegli i to nisu izbeglice kakve smo mi zadnjih godina viđali, nego su majke sa decom. I njima su sada potrebne stvari za održavanje higijene, lekovi, pelene, sredstva za dezinfekciju, konzervirana hrana, testo, dakle, nekvarljiva roba“, napominje Đerđ.

Prema njegovim rečima, u planu je da sami sa nekoliko vozila odnesu i predaju svu robu u Samošseg.

„Imamo prijatelja koji je baš gradonačelnik Samošsega, koje je oko 20 kilometara udaljen od ukrajinske granice. Oni nas već tamo i očekuju. U ponedeljak u zoru krećemo, a akcija traje još u subotu i možda u nedelju“, navodi ovaj aktivista.

Subotičanin, Lehel Seč kaže za Danas da je akcija prikupljanja pomoći počela juče i u Subotici i da očekuju građane da se jave i donesu pomoć za izbeglice.

Ne postoji poseban prostor ili organizacija koja stoji iza prikupljanja, navodi Lehel, već se pomoć može doneti lično, u dogovoru sa organizatorima, pozivom na njihove bojeve telefona ili putem njihovih Fejsbuk profila.

„Dobili smo nekoliko poziva Subotičana pa očekujemo da ćemo ove nedelje i mi prikupiti nešto pomoći. Takođe, iz Bačkih Vinograda je jedna organizacija isto počela da prikuplja neophodne stvari za ljude“, kaže Lehel.

Građani koji žele da pomognu, mogu da se obrate organzatorima prikupljanja pomoći.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari