Subotica pristupa izradi Plana detaljne regulacije za solarnu elektranu 1Foto: J. Patarčić/Danas (arhiva)

Odbornici i odbornice Skupštine grada Subotice usvojili su na današnjoj sednici, između ostalih, odluku kojom se pristupa izradi Plana detaljne regulacije solarne elektrane sa trasom priključnog kablovskog voda i multimodnog voda u Bikovu, na lokaciji pored bivše fabrike “Azotara”.

Kako se navodi u Odluci, planirana je izgradnja solarnog postrojenja za proizvodnju električne energije iz obnovljivih izvora, u skladu sa savremenim tehnološkim rešenjima.

U zavisnosti od potencijala sunčeve energije, planira se izgradnja infrastrukturnog kompleksa sa odgovarajućom poveznom srednjenaponskom kablovskom, telekomunikacionom i ostalom mrežom, kao i mrežom pristupnih puteva na prostoru od oko 23 hektara, na lokaciji pored bivše fabrike “Azotara”.

Prema rečima odbornika Srpske napredne stranke Duška Petrovića, ovaj prostor je jedan od prvih za koje Subotica uradila dokumentaciju za solarne elektrane.

“Sa donošenjem današnjeg Plana detaljne regulacije, stiču se uslovi da se nastavi dalje pribavljanje dokumentacije, pribavljanje lokacijskih uslova i, kasnije, dozvole za izgradnju i priključenje na sistem”, kazao je Petrović.

On je naglasio da korišćenje obnovljivih izvora energije ima brojne prednosti i da će ova investicija značajno doprineti normalnom radu distributivnog sistema.

“U ovo vreme, energetske krize i ratnih dešavanja u Ukrajini, videli smo dva nova značenja obnovljivih izvora, a to su energetska sigurnost i energetska nezavisnost. Ova investicija, koja se sada spominje, jako je značajna za naš distributivni sistem jer, ja sam izneo podatak da bi potrošnja električne energije, koja je ostvarena u jučerašnjem danu, radom ove centrale, ovog proizvođača, bila pokrivena sa 5 odsto. Očekujemo u letnjem periodu da to budu veće cifre. Zamislite više takvih elektrana, to bi značajno doprinelo sigurnosti i radu našeg energetskog sistema”, istakao je Petrović.

Šef odborničke grupe Pokreta građanske Subotice Miroslav Milojević, rekao je da oni podržavaju izgradnju solarnih elektrana i korišćenje obnovljivih izvora energije, ali da tu postoje ozbiljni problemi koji nisu dovoljno obuhvaćeni i sagledani ovim Planom, zbog čega su glasali protiv.

“Prvi je dozvola da se ne uradi ekološka studija kako te elektrane zagađuju životnu okolinu. Sekretarijat za urbanizam je rekao da nije potrebno da se takva dozvola da, što je jedan non sens. Pričao sam o pozitivnim stranama solarnih elektrana, ali ima tu i negativnih. Prvo što moramo da znamo, jeste da se elektrane isplaćuju od osam do deset godina, što je vrlo kratak vremenski period. Drugo, mi ne znamo nikakve reference i nikakvu pozadinu ovog preduzeća koje se sprema da gradi solarnu elektranu”, rekao je Milojević.

On dodao i da je potrebno dugoročno pristupiti ovom problemu jer, kako je naveo, solarni paneli nisu večni i njihov vek trajnja je od 20 do 30 godina, kao i da u zemlju mogu da ispuste kancerogene supstance koje kasnije mogu da zagade vodu i zemljište.

“I ti paneli uglavnom moraju da se recikliraju posle 20 godina, što je izuzetno skup proces. Naša glavna primedba je, ako se već izdanje dozvola, onda od toga ko bude gradio solarnu elektranu da se uzme bankarska garancija da će posle 20 godina izvršiti reciklažu tih solarnih panela, a ne da se to zakorovi i generacijama iza nas ostavi jedan ozbiljni problem reciklaže solarnih panela, koji će onda najverovatnije biti plaćen iz budžeta grada”, poručio je Milojević.

Plan će izraditi Javno preduzeće za upravljanje putevima, urbanističko planiranje i stanovanje Subotica u roku od šest meseci, od dana stupanja na snagu ove Odluke, a finansijska sredstva potrebna za izradu Plana obezbediće investitor, preduzeće “Solar S2022” d.o.o.

Više vesti iz ovog grada čitajte na ovom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari