Subotica: Radionice za predškolce o zdravlju usta i zuba 1Foto: Boris Koračak

Povodom Nacionalne nedelje zdravlja usta i zuba, Zavod za javno zdravlje Subotica i Stomatološka služba Dom zdravlja Subotica organizovaće onlajn radionice za decu predškolskog uzrasta koje će moći da prate u vrtićima.

Tako će se u četvrtak radionice održati u vrtiću Bikovo od 9.15 časova i u objektu “Zvončica” u Subotici od 10 časova, dok će u petak u radionici moći da učestvuju mališani koji pohađaju vrtić “Veverica” u Subotici od 9.30 časova.

“Oni su već u tom uzrastu da bi mogli neke osnovne stvari da upamte i to ponesu sa sobom u svakodnevni život. Da im to bude navika o kojoj se ne razmišlja”, kazala je dr Zorica Dragaš, specijalista socijalne medicine u Zavodu za javno zdravlje Subotica.

Iako će centralna manifestacija u školama i vrtićima i ove godine izostati, u Dečijem dispanzeru će povodom Nedelje zdravlja usta i zuba biti organizovan prijem dece koju očekuju prigodni pokloni i saveti za unapređenje oralnog zdravlja.

“Oralno zdravlje podrazumeva redovan odlazak kod stomatologa, pravilno održavanje higijene usta i zuba, te zdrav i izbalansiran način ishrane, jer oralno zdravlje je deo opšteg zdravlja i moramo ga čuvati”, istakla je dr stom. Sonja Krdžović, iz Stomatološke službe Doma zdravlja Subotica.

Nedelja zdravlja usta i zuba je promotivna manifestacija koja se u Srbiji održava po 32. put, najduže u kontinuitetu. Ove godine se obeležava od 16. do 22. maja pod sloganom “Čuvam svoje zube, ponosim se osmehom”, koji ima za cilj da ukaže na značaj aktivnog odnosa prema očuvanju zdravlja usta i zuba od najranijeg uzrasta.

“Važno je zbog toga što bolesti usta i zuba mogu biti žarište različitih infekcija, mogu da oštete naše vitalne organe kao što su srce i zglobovi, a mogu i da prouzrokuju bol, poremećaj funkcija žvakanja i govora, kao i psihološke probleme, a to je posebno izraženo kod mladih. Zbog svega toga mogu dugoročno uticati na zdravlje i blagostanje određene osobe”, poručila je dr Zorica Dragaš.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari