Subotica: Stanovnicima ulice Ante Evetovića Miroljuba deponija stigla do kuće, strahuju za zdravlje 1Bojana Pavlaković i Dragan Stanojević, foto: J. Patarčić

Udžerica koja svakog trenutka preti da se uruši i dve decenije gomilano smeće prizor je koji bračni par Bojana Pavlaković i Dragan Stanojević zatiču svakog dana pred kućom. Da muka bude još veća, deponija je na privatom placu, gde ne smeju da intervenišu, a na njihove pozive se niko od nadležnih ne odaziva.

U Ulicu Ante Evetovića Miroljuba, Bojana i Dragan doselili su se pre pet godina, u želji da se skuće i osnuju porodicu u mirnom naselju Srpski šor.

Međutim, taj mir narušila je divlja deponija na susednom placu, koja je sada došla do njihovog dvorišta.

“Tu je živeo jedan čovek, socijalni slučaj, bio je bolestan i svaki dan je donosio smeće na biciklu. Govorili smo da ne donosi, ali uzaludno, on je svaki dan donosio”, priča Dragan.

Subotica: Stanovnicima ulice Ante Evetovića Miroljuba deponija stigla do kuće, strahuju za zdravlje 2
Udžerica i divlja deponija na susednom placu, foto: J. Patarčić

Tako ih od divlje deponije deli ih samo zamišljena linija između njihovog uredno pokošenog travnjaka i susednog placa na kojem je razbacan raznorazni otpad, od garderobe i obuće, preko delova nameštaja i kupatilske opreme, do klasičnog smeća.

Osim što ga vetar raznosi, leti je, kaže Bojana, napolju nemoguće sedeti, jer se sa deponije širi nesnosan smrad, a problem predstavlja i to što otpad privlači glodare i pse lutalice.

“Moj muž je uspeo mnogo toga da uradi od naše kuće. Sve je sređeno i onda kad sednemo na terasu, kad dođe lepo vreme, nemamo lep pogled i nije prijatno. Leti se jako oseća, ima miševa, pacova i nije nimalo prijatno”, priča Bojana.

 

Zbog ovog problema, Bojana i Dragan su zvali komunalnu miliciju dva puta, ali, kako kažu, još nisu izašli na teren.

Takođe, problem su prijavili komunalnoj i ekološkoj inspekciji, a dobili su odgovor da nije u njihovoj nadležnosti.

Situaciju je dodatno zakomplikovalo to što je komšija, koji je živeo na tom placu i godinama sakupljao smeće, prošle godine preminuo, te sada više ne znaju kome da se obrate za pomoć.

“Bilo je smeća i kad smo se doselili, ali se vremenom povećavalo i ne znamo ko je vlasnik. Znamo čoveka koji je govorio da je njegov brat. On je živeo preko puta, ali je sada u Kanadi”, kaže Bojana.

Subotica: Stanovnicima ulice Ante Evetovića Miroljuba deponija stigla do kuće, strahuju za zdravlje 11
Bojana Pavlaković i Dragan Stanojević, foto. J. Patarčić

Ono što znaju, jeste da više ne mogu da čekaju jer, osim što strahuju za sopstveno zdravlje, odnedavno su postali i roditelji, te žele da se ovaj problem što pre reši kako bi njihov sin imao bezbrižno detinjstvo.

“Nesigurni smo da se ne bi razboleo, jer ne znamo čega svega tu ima i najviše bismo zbog njega hteli da to rešimo”, ističe Bojana.

“Komšije kažu da je sigurno nekih 20 godina donosio smeće i to se skupilo. Ima pacova, psi se skupljaju i zbog malog se plašim da se ne zarazimo. Još i taj smrad, užasno je”, dodaje Dragan.

Bojana i Dragan kažu da im je jedino preostalo da se obrate Mesnoj zajednici Zorka, kojoj naselje Srpski šor pripada, i da se nadaju da će neko imati razumevanje za njihove, ali i muke svih stanovnika ove ulice.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari