Subotica: Svaka druga osoba je pozitivna na korona virus, obolevaju masovno i lekari u Domu zdravlja 1Foto: Dom zdravlja Subotica (domzdravlja.org.rs)

U subotičku Kovid ambulantu dnevno se u proseku javi preko 400 pacijenata sa respiratornim tegobama, a od ukupnog broja testiranih, čak 60 do 70 odsto je pozitivno na korona virus.

“Testiramo po 300 pacijenata dnevno, a od tog broja od 150 do 170 je pozitivno”, kaže Ivanka Beoković, direktorka Doma zdravlja Subotica.

Ona ističe da u odnosu na druge gradove, pacijenti u Subotici ne čekaju mnogo na preglede, kao i da je dijagnostika ubrzana zahvaljujući novom rendgen aparatu, koji snimak odmah šalje lekaru na uvid.

Dobro je i to što, dodaje Beoković, kliničke slike pacijenata nisu teške, te većina njih počinje i završava lečenje u Kovid ambulanti, što nije bio čest slučaj u ranijim talasima epidemije.

“Od 400 pacijenata juče, u bolnicu smo poslali samo pet. Dakle, bolnica sad nije pod pritiskom, što je jako dobro, a razlog je što ovaj soj nije toliko intenzivan i što imamo dva antivirusna leka koja dajemo svim pacijentima za koje lekar proceni da je potrebno. To je veliki pomak, jer su se pokazali kao veoma uspešni u suzbijanju virusa, a to je mišljenje i lekara, i pacijenata”, objašnjava Beoković.

Međutim, na virus nisu imuni ni lekari, već i oni obolevaju, zbog čega Dom zdravlja ima velike poteškoće u funkcionisanju.

“Lekari i sestre, svi obolevaju. Sad je to zaista masovno i jako teško uspostavljamo proces rada u ostalim delovima Doma zdravlja. Zaposleni koji rade u primarnoj zaštiti su desetkovani i gde su radila dva lekara, sad radi jedan. Gde ih je bilo četvoro, sad je jedan, eventualno dvoje, zato što Kovid ambulantu moramo da osposobimo sa dovoljnim brojem lekara. Stalno povećavamo broj timova, a kako povećamo, neko se razboli i ispadne iz procesa rada. Tako da nam je sada jedan strahoviti pritisak da odgovorimo svim zadacima, a da svi budu zadovoljni, što je gotovo nemoguća misija”, ističe Beoković.

U Kovid ambulanti trenutno je angažovano devet timova lekara, koji rade svakog dana, od 7 do 22 časa, a zbog velikog broja pacijenata, od ponedeljka će dobiti i pojačanje.

“Radiće 10 ili 11 timova. Sve zavisi od toga koliki će biti pritisak pacijenata i koliko ćemo moći još da povućemo lekara iz opšte prakse, a da pri tome ne zatvaramo ni jednu ambulantu u gradu. Pre neki dan su radili i duže, do 23 časa, toliko je bilo pacijenata koji su čekali na pregled i lekari stvarno ulažu maksimalan napor da pregledaju sve koji dođu, a da pri tome ne čekaju dugo”, kaže Beoković.

U poslednja 24 časa u Subotici je registrovano 234 novih slučajeva zaraze virusom kovid-19, a trenutno je 1.272 aktivno obolelih od ove zarazne bolesti, podaci su Zavoda za javno zdravlje Subotica.

Vakcinacija utihnula, obuhvat stanovništva stao na 49 odsto

Na punkt za imunizaciju u Novoj opštini, dnevno se javi od 80 do 120 Subotičana koji žele da prime vakcinu protiv virusa kovid-19, pri čemu za prvu dozu svega 20 do 30 građana.

“Vakcinacija je zaista utihnula. Mahom su to treće doze, što je svakako dobro primiti, jer se pokazalo da ožive i probude odbrambeni mehanizam i zaista, ne mogu da kažem da među obolelima nema vakcinisanih, ali nemaju teške kliničke slike i lakše prebrode infekciju”, zaključuje Beoković.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari