Subotičani odali počast stradalima u pucnjavi u beogradskoj školi 1Foto: J. Patarčić/Danas

I Subotica je večeras bila u mislima sa onima koji su tragično izgubili život u pucnjavi u Osnovnoj školi “Vladislav Ribnikar” u Beogradu i njihovim članovima porodice.

Samo što je sat otkucao 19 časova, prve sveće na za to predviđenom mestu na centralnom Gradskom trgu su se upalile.

Roditelji sa decom, bake i deke sa unucima, školski drugovi i drugarice, pristizali su mirno da zapale sveću, ostave cvet ili po neku plišanu igračku i pomole se za stradale.

Izrazi lica govorili su više od reči, ali je tišina kojom su odavali počas bila najglasniji odjek ove tragedije.

“Najviše imam potrebu da ćutim. Mislim da je situacija upravo takva. Treba razmisliti o ovome svemu i, naravno, izvući zaključke i delati da se stvore uslovi da se ovakve stvari ne dešavaju i ne ponavljaju. To je ono što nam je potrebno”, kazao je Iso Planić, direktor Politehničke škole u Subotici, koji je došao da oda počast stradalima.

“Sada u ovom momentu samo želimo da pokažemo i iskažemo da saosećamo sa onima koji su ovu tragediju doživeli. Delimo je. Kao prosvetni radnik i to treba da kažem, da sada želimo, moramo i hoćemo još više sa našom decom i našim đacima da radimo. Da pokažemo da je ova struka značajna i važna. Da imamo dostojanstvo i da imamo i snage i pameti da svoj posao odgovorno radimo. U stvari, želimo da uradimo sve ono što je moguće kako se ovo više ne bi ponavljalo”, poslao je jasnu poruku Planić.

Subotičani odali počast stradalima u pucnjavi u beogradskoj školi 2
Foto: J. Patarčić/Danas

Među onima koji su zapalili sveću bila je i Edit Der Šeregelj, koja je najveći deo svog radnog veka provela u pravosuđu.

“Užasno sam potresena. Ja reči ne pronalazim za sve ovo što nam se događa. Mnogi stručnjaci govore o tome da je to bilo pitanje samo vremena kad će se desiti i, nažalost, sada vidimo i domino efekat, i ko zna dokle će nas to sve odvesti”, rekla je kroz suze Der Šeregelj.

Ona je istakla i da našem narodu nije potreban zapadni model, već da smo sami sebi dovoljni modeli “i to najgori mogući”.

“I eto, zbog toga je ovo, zbog toga je oko Beograda u tim seoskim mestima, zbog toga će se ko zna šta desiti i kako sad da ja, kao baka, kažem treba to dete da ide u školu i tamo će da bude bezbedno, jer ćemo postaviti policajce u neko vreme, pa ćemo da razoružamo Srbiju. Pričajmo više o tome kako se ponašamo. Kako nemamo nikakvu empatiju jedni prema drugima. Da smo svi zauzeti svojim egzistencijalnim problemima. Kako roditelj može da obrati pažnju na dete ako radi u istom danu dva posla ne bi li mogao da nahrani to dete. O tome treba da pričamo, a ne o zapadnom modelu, ne o internetu i nekakvim dark aplikacijama, nego o tome kakvi smo mi to neljudi”, dodala je Der Šeregelj.

Subotičani odali počast stradalima u pucnjavi u beogradskoj školi 3
Foto: J. Patarčić/Danas

Večerašnji skup, roditelj Davor Marko doživeo je kao izraz roditeljske i dečije solidarnosti, ali i zabrinutosti zbog situacije koja je prisutna u društvu.

“Zapravo je situacija vrlo alarmantna i kada gledamo šta se dešava u Srbiji posle nekoliko dana, mi smo kao roditelji svesni da su to posledice jednog nakaradnog sistema vrednosti, jednog izvitoperenog sadržaja koji se deci konstantno nudi u javnoj sferi putem medija, javnih istupa, društvenih mreža i mislim da je došlo krajnje vreme da neko preduzme neke konkretne korake da se prevencija uradi, jer ovo je stvarno zabrinjavajuće”, kazao je Marko.

On je dodao da se kao roditelj trudi da uvek bude prisutan i da otvoreno o svemu razgovara sa decom, što je po njegovom mišljenju ključno.

“Posle tog događaja i mnogo puta pre toga smo mi razgovarali sa decom da vidimo o čemu oni razgovaraju sa svojim vršnjacima, o čemu razmišljaju, o čemu pričaju. Naravno, ne možete vi sve to da ispratite, ali kao roditelj uvek nekako imate potrebu da kažete deci: ‘Mi smo tu, sa nama možete da pričate. Ako imate nešto što vas tišti, mi smo prva adresa’. Mislim da su tu roditelji ključni. Na stranu institucije koje su tu da nas štite, roditelji su ključni da pomognu deci i da rade preventivno da se ovakve stvari ne dešavaju”, poručio je Marko.

Među više desetina Subotičana koji su se večeras okupili na Gradskom trgu kako bi odali počast stradalima u pucnjavi u Osnovnoj školi “Vladislav Ribnikar” u Beogradu, bili su i ministar za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog Tomislav Žigmanov, članica Gradskog veća zadužena za oblast obrazovanja i kulture Milanka Kostić, direktorka Dečjeg pozorišta Subotica Marta Aroksalaši, te brojni kulturni, prosvetni i medicinski radnici.

Više vesti iz ovog grada čitajte na ovom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari