Korona nije sprečila Subotičane da se venčavaju 1Gradska kuća u Subotici, foto: J. Patarčić

Tokom prošle godine u Subotici je sklopljeno 800 brakova, dok je pred Osnovnim sudom podneto 522 zahteva za razvod braka, podaci su sa kojima dočekujemo ovogodišnju Nedelju braka.

Prošla godina je za Subotičane bila godina ljubavi, bar tako pokazuju podaci Matične službe. Na teritoriji celog grada sklopljeno je 800 brakova, što je u odnosu na 2020. godinu za 120 venčanja više.

“U toku ove godine je zaključeno 22 braka. U novembru smo počeli rezervisati termine za ovu godinu. Do sada imamo rezervisano oko 240 termina, ali nije u potpunosti popunjen ni jedan vikend”, kaže za Danas Aranjka Kobrehel, zamenica matičara.

Prema njenim rečima, jedan od razloga za ovako veliki broj brakova u prošloj godini jeste taj što je pandemija korona virusa u 2020. godini otkazala mnoga venčanja zbog nemogućnosti održavanja svadbenih veselja. Međutim, mladenci su prošle godine bili odlučniji i ipak održali svoja odložena slavlja.

“U Subotici je oduvek sezona venčanja počinjala u maju, a završavala se krajem oktobra. Jun i jul su bili nešto slabiji, ali prošla godina je bila izuzetak, pa su i tih meseci bili skoro isti brojevi venčanja. Razlog su, naravno, vremenski uslovi, ali i verski običaji. Venčanja su uvek počinjala nakon Uskrsa, kada budući supružnici mogu zaključiti brak i u crkvi. U jesen, nakon velikih poljoprivrednih radova, mladenci su takođe pravili svadbena veselja. Taj običaj je ostao do danas”, objašnjava Kobrehel.

Venčanja nisu sprečila ni pravila koja važe u Gradskoj kući, a to je da svi gosti, izuzev mladenaca i njihovih svedoka, moraju da nose zaštitne maske. Čak 700 parova je odabralo da sklopi brak upravo u jednoj od dve sale kojima raspolaže Gradska kuća, dok su preostalih 100 venčanja matičari obavili na terenu, u ugostiteljskim objektima na Kelebiji ili na salašima i vinarijama na Paliću.

“Primetili smo da je tokom prošle godine mnogo manje gostiju prisustvovalo venčanjima i da su se svi pridržavali propisanih mera. Naravno, čestitanje nije bilo omogućeno u prostorijama Gradske kuće”, dodaje Kobrehel.

S druge strane, pandemija korona virusa nije uticala na povećanje razvoda braka, pokazuje statistika Osnovnog suda u Subotici, koji je nadležan i za teritoriju Bačke Topole.

Prošle godine je podneto ukupno 522 zahteva za razvod braka, od čega je 420 predmeta rešeno, a kako za Danas objašnjava Daniel Kovač, sudija i portparol Osnovnog suda u Subotici, ove brojke ne odstupaju od proseka u poslednjih pet godina.

“To je gotovo pa identičan broj zahteva, tako da ne možemo reći da je bilo prevelikih odstupanja ili da je pandemija, kako se to možda u početku očekivalo, donela nešto veći broj razvoda, već je taj broj na istom nivou”, kaže Kovač.

Prema njegovim rečima, brakovi se češće razvode na osnovu tužbe jednog od supružnika, te su prošle godine po tužbi okončana 302 braka, dok je po sporazumnom predlogu razvedeno 220 bračnih drugova.

Osim ova dva zakonska kriterijuma, Kovač naglašava da se sud ne upušta u dalje razloge za pokretanje brakorazvodne parnice, niti da utvrđuje krivicu supružnika za neodrživost bračne zajednice.

“Pored razvoda braka, sud odlučuje u slučajevima kada ima maloletne dece, a uglavnom ima, o vršenju roditeljskog prava, određuje doprinos za izdržavanje maloletnog deteta u odnosu na roditelja kome nije povereno vršenje roditeljskog prava, to je takozvana alimentacija, i odlučuje o održavanju ličnih odnosa između maloletnog deteta i roditelja koji ne vrši roditeljsko pravo”, poručuje Kovač.

Prosečna starost supružnika u blagom porastu

Prošle godine je prosečna starost nevesta prilikom stupanja u brak iznosila 34 godine, dok je za mladoženje bila 36 godina. U odnosu na 2020. godinu, to je blagi porast, jer je prosečna starost žena prilikom stupanja u brak tada bila 32 godine, a muškarca 35 godina.

“Prethodne godine smo primetili da su mnogi parovi posle dugogodišnjeg zajedničkog života u vanbračnoj zajednici odlučili da ipak ozvaniče svoju vezu”, kaže Aranjka Kobrehel.

Cene iznajmljivanja sala i ostalih usluga se nisu menjale

Venčanja u Žutoj sali Gradske kuće su i dalje besplatna, dok za iznajmljivanje Velike većnice mladenci treba da plate 5.301 dinar.

Ukoliko žele i muzičku pratnju, potrebno je da izdvoje još 1.032 dinara, dok ih televizijsko snimanje i emitovanje košta 3.540 dinara.

Izlazak matičara na teren košta 19.064 dinara.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari