Subotička policija promocijom specijalnih naočara pokazala kako alkohol i droga utiču na vozače 1Foto: J. Patarčić/Danas

Subotičani još danas imaju priliku da na Gradskom trgu isprobaju specijalne naočare koje simuliraju uticaj alkohola i droge na njihove kognitivne i psihofizičke sposobnosti.

Kako je objasnio Saša Blagojević, oficir policije u Policijskoj ispostavi Subotica 1, naočare simuliraju od 0,5  pa do 2,5 promila alkohola u krvi, te gledanjem kroz njih građani mogu da dobiju realan uvid u stanje alkoholisanosti, odnosno uticaja psihoaktivnih supstanci.

“Cilj ove promocije je da se građani Subotice upoznaju, pogotovo adolescentni periodi, sa lakom, teškom i potpunom alkoholisanošću, kao i konzumacijom opojnih droga, kanabisa i kokaina koji se mogu probati kroz naše naočare i da uvide koliko to utiče na njihove kognitivne i psihofizičke sposobnosti”, objasnio je Blagojević.

On je dodao i da se građani, nakon što probaju specijalne naočare, edukuju i o posledicama konzumacije alkohola i droga i eventualnog upravljanja motornim vozilima u takvim stanjima.

“U prethodna dva dana smo takođe bili prisutni i bila je velika zainteresovanost građana, pogotovo omladine, a danas smo do 20 časova ovde i pozivam sve građane na dođu i probaju naše naočare”,  pozvao je Blagojević.

Subotička policija promocijom specijalnih naočara pokazala kako alkohol i droga utiču na vozače 2
Foto: J. Patarčić/Danas

Uz specijalne naočare, subotička policija predstavila je i Mobilni informativni centar koji je namenjen za odlazak u udaljenija mesta, van grada, kako bi građani prigradskih naselja koji nisu u mogućnosti da podnesu zahtev za lična dokumenta mogli da ostvare to pravo.

“Osnovni cilj je prevencija, pojačana komunikacija sa građanima i međusobno bolja komunikacija, kao i zajedničko otklanjanje svih acosijalnih ponašanja u našem društvu, uz ostale nadležne institucije”, poručio je Saša Blagojević.

Više vesti iz ovog grada čitajte na ovom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari