Skupština grada Niša „za nekoliko dana“ odlučivaće o predlogu Gradskog veća da se usvoji elaborat o opravdanosti besplatnog ustupanja 3,89 hektara gradskog građevinskog zemljišta kompaniji „Džonson elektrik grupa“ iz Hong Konga kako bi ona u septembru mogla da počne da gradi fabriku u Nišu.

Niško gradsko veće je na poslednjoj sednici, održanoj ove nedelje, predložilo da se ovakvo rešenje usvoji.

Šef Kancelarije za lokalni ekonomski razvoj Milan Ranđelović kaže da projekcije govore da će od ustupljenog zemljišta, koje se nalazi pored aerodroma „Konstantin Veliki“ i procenjeno na 241 milion dinara, u narednih pet godina budžet grada Niša prihodovati 50 odsto više od njegove vrednosti. On kaže da će „Džonson elektrik“, inače svetski lider u proizvodnji elektromotora za automobilsku i druge industrije, u novu fabriku investirati 15 miliona evra i zaposliti hiljadu radnika. Kompanija će biti obavezna i da uplati garanciju od 241 milion dinara, koja će biti aktivirana ukoliko ona u roku od tri godine ne zaposli projektovani broj radnika. Pokretanje proizvodnje trebalo bi očekivati u proleće naredne godine.

Memorandum o razumevanju između grada Niša, Ministarstva finansija i privrede i „Džonson elektrika“ potpisan je krajem juna u Nišu. Tada je saopšteno da će hongkoškoj firmi biti obezbeđena državna subvencija od 9.000 evra po svakom radnom mestu, ali i nešto drugačiji podatak o vrednosti investicije, koja će, kako je rečeno, iznosi 20 miliona evra. Fabrika u Nišu je prva investicija „Džonson elektrik grupe“ u Srbiji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari