Novi budžet grada usvojen tri dana pre kraja godine, u visini od 4,845 milijardi dinara, predstavljen je odbornicima lokalnog parlamenta uz argumente koje je koristila i republička vlada za državni – da je to najbolje što se moglo u ovom trenutku, uzimajući u obzir sve okolnosti, pre svega uključujući krizu, i da je on istovremeno razvojni i socijalni.


Opozicija pak smatra da se radi o tipičnom predizbornom budžetu, koji je samim tim nerealan, i „prenaduvan“, te da bi morao biti manji za čak milijardu dinara. A upravo isticanje socijalne dimenzije budžeta kritikovao je odbornik SNS Gojko Radić, ocenjujući da nije nikakav uspeh „narodna kuhinja usred plodne ravnice“, a da je u stvari ipak najviše novca izdvojeno za održanje sadašnje vlasti.

A kako brojke govore, za socijalnu zaštitu je izdvojeno 120,6 miliona dinara (od čega na zaposlene odlazi oko 50 miliona dinara), dok je recimo za ekologiju oko 190 miliona dinara. Od te sume na „specijalizovane usluge“ odlazi 90 miliona, a na subvencije 89 miliona dinara. S druge strane Fondu za unapređenje poljoprivrede namenjeno je 1,1 milion dinara, što je dvostruko manje nego što je dobilo javno komunalno preduzeće Pogrebno, čiji je novi budžet 2,5 miliona dinara. A celokupna suma namenjena je za – subvencije. I u troškovima drugih javnih preduzeća primetna je stavka subvencije, ali takođe značajne sume odlaze na razne dotacije i donacije, na primer nevladinim organizacijama. Samo Direkcija za izgradnju grada po osnovu te dve stavke raspolaže sa 16 miliona dinara. A za finansiranje svih političkih stranaka u gradu predviđeno je 8, 8 miliona dinara.

U novom konceptu gradske kase zanimljivo je i to da je i pored nedavno iznete primedbe u lokalnom parlamentu da je nedopustivo da javna preduzeća izdvajaju posebna sredstva za stipendije svoje dece, to je urađeno i ovog puta, te već pomenuto, „najbogatije“ preduzeće Direkcija za izgradnju grada za stipendije svojih zaposlenih izdvaja sumu koja čini trećinu ukupnih gradskih stipendija za mlade kadrove.

Posebne pogodnosti

Takođe poput „velikih“ funkcionera, i subotički budžet donosi posebne pogodnosti za one koji rade u državnoj službi, a slučajno ostanu bez posla. Budžetom je naime predviđena stavka za njihove plate i šest meseci nakon što ostanu bez posla. Logično je zapitati se: kako je moguće da tako sposobni stručnjaci ne mogu naći novi posao čak šest meseci. Na primedbu opozicije (SVM) da je takva odluka nemoralna, iz vladajućeg DS (Nenad Ivanišević) predloženo je da će se oni odreći te povoljnosti pod uslovom da svi bivši funkcioneri vrate ono što su i sami dobijali.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari